Lidé své dluhy často řeší dalšími půjčkami

21. listopad 2012
Zprávy z

Čím dál více lidí v kraji řeší svou zadluženost dalšími půjčkami. Dostávají se pak do začarovaného kruhu a nevědí, jak z něho ven.

Na Vysočině přibývá lidí, kteří vyhledávají pomoc občanských poraden. S tamními pracovníky řeší především své dluhy. "Zatímco loni nás kvůli zadluženosti vyhledalo na tři tisíce klientů, za letošní půl rok jich bylo přes sedmnáct set," řekl Regionu Karel Křivánek z Občanské poradny v Jihlavě. Bohužel čím dál častěji se stává, že lidé se snaží svůj dluh zaplatit jinou půjčkou a tím se pak dostávají do začarovaného kruhu.

Protože zadluženost Čechů roste, poslanci se rozhodli změnit situaci přes naše děti. Od příštího roku by se měla ve školních osnovách objevovat výuka o korupci nebo o finanční gramotnosti. V našem kraji jsou v této oblasti průkopníky ve Štokách na Havlíčkobrodsku, kde se těmito problémy v rámci výuky zabývá základní škola už několik let. "Udělali jsme anketu mezi rodiči a zjistili jsme, že osmdesát procent z nich stojí o to, abychom děti učily, jak hospodárně zacházet s penězi. Finanční gramotnost u nás žáky učíme už pět let a myslím, že je to věc, která je opravdu zajímá. Navíc je připravujeme do praktického života, což je úkolem školy. Nejde jen o to, aby v patnácti znaly nějaké vzorečky, které v reálném životě nevyužijí," vysvětlil Regionu ředitel školy Petr Jakeš.

autoři: ost , Lucie Maxová
Spustit audio