Lidé s bydlištěm na radnici přidělávají úřadům práci, nový zákon to ale úplně neodstraní

22. listopad 2012
Události regionu

Česká legislativa umožňuje papírově bydlet na radnici. Hlášeni jsou tam lidé, kteří jsou bez domova, dále dlužníci, zkrachovalí podnikatelé a také někteří podnájemníci. Na tutéž adresu je také doručována veškerá korespondence, včetně upomínek, soudních a exekutorských obsílek.

Jihlava má takových občanů přes dva tisíce a jejich počet roste. „Dokážeme se vžít do osudu těch lidí,“ vysvětluje s úsměvem na rtech jeden z důvodů vysokého počtu Kateřina Škarková z odboru správního oddělení magistrátu. Například Třebíč má takových lidí polovinu a například Havlíčkův Brod pětinu.

Změnu má přinést novela příslušného zákona, která úředníkům umožní odhlásit člověka z trvalého pobytu po roce, respektive ho přehlásit k některému příbuznému. „Ani to není nejlepší řešení,“ dodala Kateřina Škarková s tím, že se snaží se zákonodárcem o podobě novely ještě diskutovat.

Druhým tématem čtvrtečních událostí byla památková zóna v Ledči nad Sázavou. Město jí chce zrušit. Důvodem je velikost chráněného prostoru a také fakt, že uvnitř zóny se nacházejí domy s nulovou památkovou hodnotou. „Neúměrně to prodražuje případné opravy takových domů,“ vysvětlil starosta Petr Vaněk (ČSSD).

autor: mik
Spustit audio