Lidé přispívají ve veřejné sbírce na nové varhany. Černošický kostel čeká na poslední část obnovy

26. březen 2024 10:37

V opraveném černošickém kostele Nanebevzetí Panny Marie už chybí jen poslední článek – nové varhany. Starý nefunkční nástroj z období 2. světové války už nehrál, tak ho dobrovolníci rozebrali. Nové varhany by měly stát zhruba osm milionů korun a lidé na ně můžou přispět ve veřejné sbírce.

„Já tady odendavám první šrouby z té velké skříně. Protože to bylo z druhé světové války, tak spoustu těch materiálů je hrozně ošizených, v roce 1944 prostě nebyly materiály,“ popisuje Petr Pánek, předseda nadačního fondu Assumpta.

Varhany, které už v kostele nehrají, nahradily malé elektrické klávesy. „Vzhledem k tomu, kde stojím, tak koukám stále směr kůr, lidi naopak ne. Tak ten vnitřní pocit je smutný,“ přiznává otec Timotej.

Nový nástroj by měl být také jinak rozvržený. „Jeden z našich požadavků byl ten, abychom dostali ty píšťaly víc i mimo kůr, aby tam vznikl větší prostor pro scholu nebo pro nějaký menší sbor,“ dodává.

A kdo bude v budoucnu na varhany hrát? „Zřídili jsme učebnu základní umělecké školy, kde jsme instalovali elektrické varhany a s paní ředitelkou jsme se domluvili, že se tady otevře varhanní třída, abychom si vypěstovali drobotinu,“ reaguje Petr Pánek.

Varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Černošicích

Zvuk nových varhan by měl v kostele zaznít poprvé 15. srpna 2027 u příležitosti tradiční Mariánské pouti. Do veřejné sbírky se veřejnost může zapojit na stránkách nadačního fondu Assumpta.

Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Natalie Máchová ,
Spustit audio