Lidé bez domova dostali v Broumově vánoční balíčky s potravinovou pomocí

14. prosinec 2021

Polorozbořená kůlna, místo vchodových dveří jen provizorně upevněná plachta. Opodál suchý záchod se špatně těsnícími dveřmi. Právě tak vypadá jedno z míst, kde v Broumově žijí lidé ve složité životní situaci. Jiný domov nemají. Zástupci městského úřadu jsou s nimi pravidelně v kontaktu, náš reportér byl u toho, když jim před vánočními svátky přinesli potravinovou pomoc. 

Čtěte také

„Dobrý den, jste doma? Pojďte ven, já mám pro vás překvapení. A vezměte si bundu paní Prchalová, mrzne. Prostor jen kousek od centra Broumova, kurátorka sociálního odboru městského úřadu Iva Jančová právě přinesla lidem bez domova dárky. „Máme tady tři bezdomovce, přinesla jsem jim spoustu dobrot na Vánoce. Aby si trošičku přilepšili.

Z auta vybalujeme velké a těžké tašky. V nich jsou především potraviny. „Je to tak. Protože hygienu mají v našem denním centru. A aby měli něco i na svátky, tak jsou tam i nějaké vánoční bonbóny, dodává kurátorka. Jedné z obyvatelek provizorního obydlí následně říká, že tentokrát se jí nepodařilo sehnat cibulky.

„Ale když se budete starat o paní Klimešovou, tak vám je koupím osobně. A v balíčku máte třeba i mléko a kávu, upřesňuje Iva Jančová. „Děkujeme moc, zní vřelá odpověď.

Čtěte také

Kromě předání dárků domlouvají zástupci sociálního odboru městského úřadu s lidmi bez domova také praktické věci. Například návštěvu Úřadu práce nebo nedaleké nemocnice. „Do nemocnice musí paní Klimešová, protože měla vážný úraz, při vichřici na ni spadl strom. Je po těžké operaci a musí chodit na kontrolu. Vrátila se nám z nemocnice z Prahy. A na Úřad práce je doprovázíme pravidelně.

Současně také vedoucí sociálního odboru městského úřadu v Broumově Miloš Andrš řeší s lidmi bez domova odpadky, které tady mají na hromadě před svým provizorním příbytkem. „Protože je toho hodně, tak zajistíme s pracovníky technických služeb města, aby ten nepořádek odvezli. Musí se to uklidit.

Lidí v podobné situaci žije tady v Broumově asi patnáct. Dárky dostanou všichni, kteří o ně projeví zájem.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.