Lichořeřišnice – krásná letnička, která se dá sníst

11. srpen 2020

Lichořeřišnice je letnička, která svými oranžovými a žlutými květy rozjasní každou zahradu. A nejen to. Má i léčivé účinky. Působí jako přírodní antibiotikum, pozitivní účinek má například na při zánětech močového měchýře. Je vhodná při nachlazení a ztrátě hlasu.

„Lichořeřišnice působí na viry a bakterie, hlavně na streptokoky a stafylokoky. Léčivá je celá rostlina. Květy můžete klidně dávat do salátu, mají  jemně štiplavou chuť podobnou ředkvičkám. Nezralá semena se nakládají do kyselého nálevu a připomínají kapary. Ale pokud si chcete posílit imunitu, zkuste si vyrobit tinkturu z listů a stonků lichořeřišnice,“ radí bylinkářka Hana Binková.

Jak vyrobit tinkturu?

Otrhejte listy a stonky lichořeřišnice a vložte je do sklenice se čtyřicetiprocentním alkoholem. Nechte na okenním parapetu vylouhovat minimálně měsíc, občas sklenici protřepejte. Potom přeceďte.

Tinktura z bylin

„Chuť této tinktury je mírně pálivá, ale když to překonáte, může vám užívání pomoct při rýmě a bolestech v krku. Během nachlazení užívejte první dva dny po dvou hodinách jednu čajovou lžičku. To znamená šestkrát až sedmkrát denně. Další dny třikrát až čtyřikrát denně. Užívat také můžete třikrát týdně jako prevenci,“ radí bylinkářka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.