Leváci na celém světě dnes slaví svůj den

13. srpen 2012
Zprávy z

Už dvacet let se 13.8. na celém světě odehrávají akce, které upozorňují na výhody a nevýhody leváctví. Mezi takové akce patří sportovní zápasy leváků proti pravákům, levácké pití čaje, otevírání zátek leváckou vývrtkou v restauracích, kde hosté hrají hospodské hry pouze levou rukou.

Sami leváci ale dobře ví, že život v pravostranném světě je často docela těžký. I když období, kdy byli považovaní za méněcenné je naštěstí pryč. "Změna nastala podle mého tak před pětadvaceti lety. Mluvím tedy o lékařství, kde se ukázalo, jak vážné následky přeučování leváků má. Do školství, a tím myslím i učitelky ve školkách, přišla bohužel osvěta o dost později," říká havlíčkoborská dětská lékařka Věra Ryvolová, která bude právě v den oslav světového dne leváků hostem Událostí Regionu po třinácté hodině.

"My jsme měli ve škole holčičku, které učitelky přivazovaly levou ruku za záda, aby musela jíst pravou. Byla z toho vždycky celá zpocená a následky si nese do dnešního dne," vzpomíná majitel internetového obchodu pro leváky Pavel Marek na časy svého dětství. Dnes se snaží co nejšiřší nabídkou zboží život levákům usnadnit. Právě internetové obchody jsou pro levoruké do značné míry záchranou. Kamenný obchod s takovou nabídkou redaktoři Českého rozhlasu Region na Vysočině nenašli.

Leváci patří mezi rizikovou skupinu v početech úrazů. Na vině je právě nedostatek zahradnických i kuchyňských nástrojů pro levoruké. Problémy mají lidé, u kterých je dominantní pravá mozková hemisféra, také za volantem: "Leváci si častěji pletou strany, pásy si připínají naopak, pletou si blinkry," říká instruktor jihlavské autoškoly Petr Prchal. Podle některých průzkumů se leváci dožívají nižšího věku, což je připisované právě většímu počtu úrazů.

Leváci mívají ale vyšší představivost a kreativitu, lépe jim jdou i prostorové úlohy. S leváctvím bývají zároveň spojované také častější poruchy učení. Mezi leváky se objevují a objevovala jména jako například Britský princ William, Barack Obama, Bill Gates, Rafael Nadal, Oprah Winfrey, Julius Caesar, Isaac Newton a Paul McCartney.

autor: ost
Spustit audio