Ledečsko chce tři záchranáře, posádka má ale být dvoučlenná

29. listopad 2012
Zprávy z

Severozápad Havlíčkobrodska pravděpodobně přijde o jednoho záchranáře z rychlé sanitky. Posádka je tam historicky tříčlenná. Nejbližší nemocnice je třicet a více kilometrů a lidé jsou přesvědčeni, že tři lidé jsou nutností. Pravý opak si ale myslí vedení krajské záchranky.

Kraj čeká pouze na chvíli, kdy otevře nové stanoviště v Habrech na severu Havlíčkobrodska. „Potom budou v Ledči pouze dva lidé tak, jako je to na ostatních místech kraje,“ řekla v telefonickém rozhovoru ředitelka Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina Vladislava Filová. A odvolává se přitom na závazný předpis, který to umožňuje.

Oslovení lidé na Ledečsku jsou ale přesvědčeni jistou výjimečností regionu právě v souvislosti se vzdáleností do nejbližší nemocnice. Havlíčkův Brod je od Ledče třicet kilometrů, okraje okresu to mají i přes čtyřicet. „Dvoje ruce jsou v takových podmínkách na záchranu člověka málo,“ stojí si za svým starosta Kožlí Václav Husák. Značně rozladěn je místostarosta Ledče nad Sázavou Jaroslav Doležal (ČSSD). „Osmdesát milionů na biatlon v Novém Městě na Moravě kraj má. A na jednoho člověka ne? To je úsměvné,“ řekl emotivně místostarosta.


Zvětšit mapu
autor: mik
Spustit audio