Labe, Metuje, Úpa a Orlice jsou čtyři nejoblíbenější vodácké řeky v Královéhradeckém kraji

12. srpen 2019 10:28

Vodácká sezóna na řekách v Královéhradeckém kraji zvolna vrcholí. Labe, Metuje, Úpa a Orlice, to jsou čtyři nejoblíbenější vodácké řeky v Královéhradeckém kraji. Většina z nich je splavná hlavně na dolních tocích. Některé momentálně nabízí jen jednodenní a krátké trasy, ale putovat se dá i více dní. Například po Orlici. 

Svobodovi z Rychnova nad Kněžnou se právě vydávají na krátkou vodáckou výpravu s dětmi, v plánu mají sjet úsek po Spojené Orlici z Týniště do Krňovic.

„Je to takové první seznámení s vodou pro synovce a naše děti. Ti s námi ještě zatím nikdy na vodě nebyli," říká pan Radek.

Čtěte také

A provozní areálu Lucie Skalická potvrzuje, že na Orlici teď panují po minulých deštích docela dobré podmínky.
„Tichá Orlice se zvedla asi o 15 centimetrů, na Divoké Orlici to asi trošku zadržuje přehrada Pastviny, takže ta se zvedla jen o tři centimetry. A spojená Orlice se také zvedla o 15 centimetrů, tedy stav je nyní úplně ideální k tomu vyjet na vodu."

Přesto je letos podle ní sezóna o něco slabší než vloni.
„Troufnu si říct, že o víkendu je tady vždy tak něco kolem 500 vodáků. A v týdnu potom podle počasí, tak 50 až 100 vodáků."

Ze všech toků Orlice je patří k nejoblíbenějším ta Divoká.
„Jenže tam je poslední měsíce problém s vodou. Tam je hladina na minimálním stavu. Takže nafukovací čluny už tam nepouštíme. Mohou to sjet pouze plastové lodě. A zkoušíme teď lidi spíš nalákat na Tichou Orlici, když chtějí jet třeba na víc dní. Vyvážíme je například do Chocně a do Čermné nad Orlicí. Ta je asi nejoblíbenější u vodáků na Tiché Orlici."

Vodácká sezóna je v Královéhradeckém kraji v plném proudu

„Letos je nejvíc vody na spojené Orlici, protože získává z přítoků jak Tiché, tak Divoké Orlice. Takže potom už z Týniště nad Orlicí už je vody relativně dostatek," potvrzuje provozovatel půjčovny lodí Metuje Petr Ptáček.
„Ale i další řeky u nás v kraji vodu mají. Například Úpa od České Skalice nebo Labe od Dvora Králové. Určitým takovým specifikem je Metuje, a to přes stará koryta. Tam je lepší, když je té vody méně, protože je tam spousta spadlých stromů, takže se musí podlézat. A když je vody hodně, tak to dost dobře nejde."

Stále častěji se vodáci vydávají na polské řeky

Většinou se jedná o kratší, jednodenní výlety, ale stále častěji se vodáci vydávají i do příhraničí v Polsku.

Vodácká sezóna je v Královéhradeckém kraji v plném proudu

„Protože polské řeky jsou relativně dlouhé, můžete tam jet třeba čtyři, pět dnů. A co je kupodivu, mají i dostatek vody po celý rok. Je to blízko a nejsou tam žádné davy vodáků, takže se dá v podstatě bez problémů plynule plout," dodává Petr Ptáček.

Zájem o splouvání řek v Královéhradeckém kraji je podle něj podobný jako vloni a podmínky jsou letos v létě poměrně dobré.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související