Kvůli zdlouhavé zimě bude letos méně medu

23. duben 2013

Včelaři varují, že letos bude medu výrazně méně. Kvůli táhlé zimě totiž klesly počty včelstev, protože včely neunesly v tělech trus. Příroda jim velí nekálet do úlu, takže jim nakonec buď práskly váčky, nebo trus v nevyčištěných úlech vyvolal vážnou chorobu.

První jarní prohlídky odhalily úly plné trusu. Včely, ač jim příroda velí nepustit, často kvůli dlouhému čekání nevydržely. Buď je to zabilo, nebo trus zapříčinil v úlu úplavici.

Včelaři očekávají jen třetinové výnosy medu ve srovnání s předchozími ročníky.

Právě o třetinu jim klesly počty včelstev, a podle Jiřího Slámy z Havlíčkobrodska v nejhorších případech dokonce až o polovinu. Odborníci vysvětlují, že to způsobily výkyvy počasí, dlouhotrvající zima i hlad.

„Mnohokrát jsme slyšeli, že zemědělci jsou s jarními pracemi opožděni. I včelky jsou opožděny z toho pohledu, že v tomto období už měly být květy rozvinuté na různých rostlinách,“ říká včelař Ladislav Kucharovič z Jihlavska, který spolu se svými kolegy netrpělivě vyhlížel jaro.

Dlouhodobý mráz přitom včelám nevadí, pokud je zima stabilní. Včely v chumlu dokážou hospodařit s teplem. Vadí jim ale střídání vlhka a sucha a teplotní výkyvy.

autoři: ost , Alina Holušová
Spustit audio