Kvůli modernizaci D1 přijdou v Nových Sadech o most. Ale dočkají se náhrady

23. duben 2013

Při opravě dálnice D1 se budou strhávat mosty. Kvůli havarijnímu stavu půjde k zemi i most u Nových Sadů nedaleko Velké Bíteše. Tamní obyvatelé se však dočkají jisté náhrady.

Stojím na dálničním mostě asi 1,5 kilometru od obce Nové Sady. Most, který tu stojí už 40 let a vede k němu pouze polní cesta, by měl být v rámci modernizace D1 srovnán se zemí. Důvodem je jeho špatný stav.

O tom jsem se přesvědčila na vlastní oči. Zábradlí je zrezivělé, a někdy dokonce nedrží na svém místě. Opřít se o něj je proto velmi riskantní. Nasedám do auta a jedu se zeptat místních, co na strhnutí mostu říkají.

„Kdyby most nebyl ničím nahrazen, nebudeme mít přístup k pozemkům obce Nové Sady. Náhrada je zajištěná, měla by být vybudována polní cesta o 200 metrů delší. Vyhověli jsme si a všichni jsme spokojení,“ pochvaluje si zdejší místostarosta Petr Frantl.

Na druhé straně dálnice mají lidé pozemky a bez spojovací cesty by se k nim jen těžko dostávali. Příkladem je Josef Marek. „Mám tam půl hektaru louky a lesa,“ popisuje. „Do lesa jezdím s traktorem.“

Z náhrady mostu, která tu má vzniknout, má radost. „Bude to sice o kousek dál, ale tam povede cesta, bude mi to v podstatě jedno,“ říká senior.

Dělníci opraví celkem 11 mostů

Současný chátrající most využívá i mladá maminka Marta. „Chodíme na druhou stranu na procházky nebo rybařit k obecnímu rybníku,“ upozorňuje. „Dálniční most už je nebezpečný, situace se tedy nějakým způsobem řešit musí,“ je přesvědčená.

Čtěte také

Během modernizace D1 dělníci opraví celkem 11 mostů. Kromě stavby u Nových Sadů na šedesátém a půltém kilometru bude navždy stržen například i chátrající most na 166. kilometru. Ten spojuje dva lesy a není příliš využívaný.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio