Kvůli kůrovci zmizely stromy z vrcholu Javořice a Studená má horší vodu. Musí pořídit novou technologii do úpravny

11. duben 2024 10:30

Kvalita vody v nádrži Karhov, která je zdrojem pitné vody pro Studenou na Jindřichohradecku, se zhoršila. Jde o důsledek odlesnění vrcholu Javořice po kůrovcové kalamitě. Obec proto bude muset nově na čištění vody používat speciální technologii za více než 60 milionů korun.

Voda z Karhova se čerpá do úpravny ve Studené.  Po prvním čistění v nerezové nádrži prochází do keramických filtrů. „Tam jsou mikroštěrbiny, přes které jde voda,“ ukazuje strojník Radek Rod. „Následně jde do filtrů s aktivním uhlí, které odstraní pach. Tím je voda hotová,“ dodává.

Nad vodní nádrží Karhov se tyčí vrchol Javořice. „Kůrovcová kalamita tomu dala zabrat, dneska tam vidíte i malý vysílač,“ popisuje starosta Studené Pavel Škoda.

Čtěte také

Změny ale ovlivnily i kvalitu vody. „Rašelina tady okolo a látky z lesů tečou do nádrže. Pak je problém tu vodu vyčistit, je tam spousta biologického materiálu, řasy a podobně. Současná technologie na úpravně si s tím neporadí,“ říká starosta.

Studená proto musí pořídit novou speciální technologii, která vyjde na více než 60 milionů korun. Podle starosty se ale investice platí. „Jde o vodu, bez té se špatně žije,“ komentuje. Zatím není jisté, zda se náklady promítnou i do ceny vody pro obyvatele.

Obec dostala na novou úpravnu dotaci, původně ale počítala s vyšší částkou. „Pokud postavíte novou úpravnu, dostanete sedmdesát procent, pokud rekonstruujete, dostanete jenom třicet procent. A to je náš případ, ač je to úplně nová technologie, protože zůstává v tom stávajícím domečku,“ vysvětluje starosta. Pomocí nové technologie plánuje Studená začít čistit vodu na podzim.

Spustit audio

Související