Kůrovcová kalamita může prospět přírodě. Po těžbě dřeva se na vzniklých holinách často objevují chránění živočichové i rostliny

6. březen 2024 13:06

Na pasekách po kůrovcové těžbě se objevují desítky kriticky ohrožených rostlin a živočichů. Příroda se podle biologů po kůrovcové kalamitě nejenom zotavila, ale získala i větší druhovou rozmanitost.

Biologové to zjistili při pozorování na pětačtyřiceti lokalitách na Českobudějovicku, Jihlavsku a v Nízkém Jeseníku na Moravě. „Z těch zhruba dvou set druhů brouků vázaných na mrtvé dřevo figuruje asi čtvrtina v červeném seznamu. To znamená, že patří mezi ohrožené druhy,“ vysvětluje entomolog Lukáš Čížek. Zarostlé paseky osídlily taky čtyři stovky druhů motýlů.

Výsledky monitoringu dokazují přínos přirozené obnovy lesa po kůrovcové těžbě. Proto ji biologové lesníkům doporučují. „Je to pro nás samozřejmě levnější způsob hospodaření a druhová pestrost zajišťuje odolnost porostů proti kůrovci,“ doplnil ředitel Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje Petr Stehlík.

Na pasekách zůstávají taky pařezy a větve, které vytvářejí vhodné prostředí pro živočichy i rostliny.

Spustit audio