Kurier: Rakouský kancléř Kurz čelí vážnému obvinění z korupce

7. říjen 2021

Rakouský kancléř Sebastian Kurz podezření z úplatkářství odmítá, stejně tak jako odmítl podat demisi. Aféře se věnuje rakouský deník Kurier, podle kterého Kurz nevidí důvod k rezignaci a očekává, že se obvinění ukážou jako nepravdivá.

Protikorupční prokurátoři včera provedli razii ve stranickém sídle lidovců, úřadu kancléře a na ministerstvu financí. Úřady spolu kromě Kurze vyšetřují ještě další tři organizace a devět lidí. Čelí podezření z toho, že si za státní peníze kupovali přízeň bulvárního deníku Österreich.

Čtěte také

Prokurátoři mají podezření, že zřejmě v letech 2016 až 2018 platilo ministerstvo financí, vedené Kurzovou lidovou stranou, za publikování politicky motivovaných a někdy zmanipulovaných průzkumů.

Někteří z vyšetřovaných podle žalobců mohli zároveň ovlivnit zpravodajství. Samotný deník odmítl, že by od státu přijal peníze za reklamy výměnou za pro ně „příznivé“ průzkumy.

Bruselský server Politico označuje rakouský deník Österreich přímo za Kurzovi nakloněný bulvární list. Píše, že středečními raziemi výrazně zesílila snaha rakouské prokuratury objasnit kancléřovu možnou korupci.

Zároveň připomíná, že Kurze už prokurátoři na jaře obvinili v jiném případě, a to pro podezření z křivé přísahy při parlamentním vyšetřování.

NATO vyhostilo ruské špiony

Severoatlantická aliance vyhostila za špionáž osm členů ruské mise při NATO. Píše o tom server Moscow Times. Aliance tvrdí, že pracovali jako tajní důstojníci ruské zpravodajské služby.

Čtěte také

Taky znovu zredukovala velikost moskevského týmu, který může pracovat v bruselském sídle NATO. Ten má teď 10 pozic, ale ještě v roce 2018 šlo o 30 lidí.

Deník The Financial Times připomíná, že ruská mise při NATO vznikla jako přídavný komunikační kanál ke zvyšování důvěry mezi ruskou armádou a západní aliancí. Včerejší událost ale zhorší vztahy západních zemí a Kremlu, který navíc chystá odpověď.

Podle ruského nezávislého deníku Kommersant Moskvu vyhoštění jejích pracovníků překvapilo. Novináři se přitom odvolávají na své zdroje z ruských úřadů. Jeden z nich řekl, že ministr zahraničí Sergej Lavrov se na konci září v New Yorku sešel s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a na jejich setkání o ničem takovém nepadlo ani slovo.

První vakcína proti malárii je na světě

Světová zdravotnická organizace schválila první vakcínu proti malárii. Deník The New York Times to označuje za historickou událost. Ročně totiž malárie zabije asi půl milionu lidí, z toho jsou téměř všichni z afrických zemí na jih od Sahary.

Čtěte také

Snaha vyvinout očkování proti malárii začala už před víc než sto lety. Nově schválená látka Mosquirix je ale také první očkovací látkou proti nemoci přenášené parazitem. Ty jsou totiž mnohem komplexnější než virová a bakteriální onemocnění.

WHO ve studii předpovídá, že pokud se vakcínu podaří rozvézt do zemí s nejvyšším výskytem, může za rok předejít asi 5 milionům případů a zachránit život víc než 20 tisícům dětí do pěti let.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Marcel Faltys , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.