Kupujete větší kolo pro menší dítě ve snaze ušetřit? Pak se bude jen trápit. A jak děti učit jezdit?

17. červen 2023

Cyklistů každý rok přibývá, stejně tak jako nových zajímavých cyklostezek. O výletu s dětmi na kolech uvažuje spousta rodičů. Jak jim správné kolo vybrat, jak je na něm naučit jezdit a jak to udělat, aby rodinný výlet na kolech pro ně nebyl trestem, ale zážitkem? 

„Dítě během růstu vystřídá několik kol. Kolo se mu musí koupit na míru, na jeho výšku. Na větším, které koupíme, protože chceme ušetřit za nákup dalšího se bude jenom trápit,“ říká známý plzeňský cyklista Antonín Bartoníček.

„Doporučuji nákup ve specializované prodejně na kola, kde si dítě může kolo vyzkoušet. Prodavač poradí, jestli dobře dosáhne na řídítka, brzdy a pedály, případně kolo seřídí. S ojetými koly může být problém s náhradními díly. Proto se přikláním ke koupi kola nového, a když bude lehčí, i trošku dražšího. Pro dítě bude lépe ovladatelné. A když jim dítě z kola odroste, kvalitní kola se dají následně dobře prodat.“

Jak se děti učí jezdit?

Děti začínají většinou na odrážedlech, kde se naučí stabilitě. „Já balanční kolečka neuznávám. Lepší je vzít dítě s kolem na prázdné parkoviště, posadit ho na něj, přidržovat, aby udrželo rovnováhu a běhat s ním. Za chvíli na to dítě přijde samo,“ tvrdí cyklista.

„Když jenom půjdete a budete dítě přidržovat za sedlo, rovnováze se nenaučí. Když ujede už delší vzdálenost bez asistence, vzal bych děcko na nějakou pumptrackovou dráhu. Tam se ještě lépe naučí udržovat balanc, přejíždět lávky, nerovnosti. Naučí se brzdit, vyhnout překážce a spoustu dalších dovedností, které se mu při jízdě na kole mohou hodit.“

Otec učí dceru jezdit na kole, otec a dcera, rodina, dítě, ilustrační foto

Rodinné výlety

U plánováních prvních tras se vše odvíjí od motivace dítěte. Pojedeme se podívat tam a tam, uvidíme hrad, budeme se koupat, jsou tam dětská hřiště, budeme si opékat buřty a podobně.

Trasa by pro dítě měla být lehká, kratší, bez velkých stoupání. Dětské bicykly mají malá kola, dítě musí o to víc šlapat a rychle se unaví. Navíc každé dítě je jiné a bude jinak reagovat. Dítě by mělo mít radost, že někam vyjelo, vidělo něco zajímavého a dostalo velkou pochvalu, že trasu ujelo. Takhle se bude těšit na další výlet.

Velký pozor dejte na oblečení. Zvláště když vyrazíte dopoledne, abyste svého potomka tzv. „neuvařili“ v poledne nebo odpoledne v teplácích a bundě. Důležitý je pitný režim, vhodné jídlo a pravidelné zastávky na odpočinek. Jinak se vám po nezdařeném výletu může stát, že dítě řekne: „Já už s vámi nikam nepojedu“.

A jak je to s výběrem cyklistické helmy? Poslechněte si v reportáži našeho Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio