Krůtí maso patří k nejkvalitnějším na trhu
V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme tentokrát přivítali řezníka Jana Noháčka a mluvili jsme o letním grilování a taky o správném výběru masa. Mimo jiné i tom, že namísto tradičního kuřecího masa můžete volit kvalitnější krůtí.
„Krůtí maso je podstatně kvalitnějším než kuřecí a jedno z nejkvalitnějších mas na trhu,“ říká Jan Noháček. Hitparáda mas by vypadala asi takto: domácí králík, krůta, hovězí maso z pastvin. Kvalitní krůtí maso musí být pozvolna vykrmené, beze spěchu a v klidu. Kvalitnímu masu ale taky odpovídá cena.
Prsíčka nebo stehýnka jsou nejkvalitnější
Kdo chce mít opravdu kvalitní maso na gril, určitě by měl sáhnout po krůtím stehnu nebo prsíčkách. U krůty si dejte pozor na šlachu měnící se v kost, kterou najdete na stehně. Toto maso je ideální povařit a využít ho spíše do těstovinového salátku. Šlachy proměňující se v kost ale vytáhněte ven.
Z vepřového je nejkvalitnější krkovice a panenka
Ke kvalitnímu masu patří taky kotleta, ale někdy může být její příprava složitější. „Hodně rozpalte gril, pak ho zavřete a počkejte, až je úplně nejvíc rozžhavený. Jde o to, aby se maso zprudka zatáhlo, doslova během mrknutí. Z jedné strany a z druhé strany a pak ho odložit někam vedle, kde bude docházet,“ radí host.
Plátek je do dvou centimetrů, steak je nad dva centimetry
Před koupí masa se rozhodněte, co chcete dělat a podle toho si nehte maso nakrájet. „Přinesu to domů, dám na to bylinku, zakápnu olivovým olejem, můžu trochu osolit, ale nemusím. Nechám to v pokojové teplotě, dvě tři hodinky, něčím zakryju a jdu grilovat,“ doporučuje host, jak maso marinovat, aniž bychom to museli dělat několik dní dopředu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.