Krajské nemocnice navyšují kapacity svých laboratoří. V Trutnově aktuálně omezují plánované operace

19. říjen 2020 10:04

Nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje v nejbližší době vyhodnotí ve svých laboratořích víc odebraných vzorků na koronavirus. Největší kapacitu bude mít ta náchodská, kde jich během jediného dne odbaví až 900. 

Čtěte také

Nové přístroje plánují pořídit třeba i v Trutnově. Tam ale od dnešního dne s ohledem na epidemiologickou situaci přestali na třech odděleních provádět plánované operace. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

V Trutnově do odvolání neprovádí plánované chirurgické, ortopedické a gynekologické operace u objednaných pacientů. Cílem je zajistit víc lůžek pro akutní péči o pacienty s covid-19. Nemocnice má těchto lůžek zatím vyčleněno 12 plus 2 s plicními ventilátory a jejich počet chce zdvojnásobit.

Jako jinde je ale problém s personálem, zhruba pět desítek zaměstnanců je v pracovní neschopnosti, některé sestry na ošetřování člena rodiny. Tento týden začnou v Trutnově pomáhat medici a studenti zdravotnických škol, nemocnice i tak ale žádá o pomoc dobrovolníky z regionu se zdravotnickým vzděláním.

Čtěte také

V trutnovské nemocnici také plánují nákup nového přístroje do laboratoře, který vyhodnotí víc odebraných vzorků, zvládne 500 vzorků denně, současná kapacita je zhruba 300.

Nový přístroj koupí i jičínská nemocnice, bude díky němu schopna rychle vyšetřit vzorky hospitalizovaných pacientů, nepokryje ale běžné potřeby odběrového místa, tyhle vzorky bude nadále vyšetřovat laboratoř v jiné nemocnici.

Jednoznačně největší kapacitu tak bude mít z nemocnic zdravotnického holdingu ta náchodská - během tohoto týdne to díky novému přístroji bude zmiňovaných 900 vzorků denně.

Čtěte také

Kapacity navyšují také krajští hygienici. Ti v poslední době často nestíhají trasovat nově nakažené ani jejich rizikové kontakty. Hygienikům v Královéhradeckém kraji tak začne tento týden s trasováním lidí s koronavirem vypomáhat téměř dvacítka zaměstnanců call centra Finančního úřadu a také několik mediků.

Koncem týdne tak bude nově zjištěné případy v kraji obvolávat osmdesát lidí.

Hygienici se původně snažili trasovat i rizikové kontakty, teď už ale delší dobu volají převážně jen nově nakažené. Ještě na konci léta trasovalo šest lidí, v posledních dnech jich podle údajů krajské hygieny bylo třipadesát, teď se počet telefonistů ještě rozroste. V práci tráví i víc než dvanáct hodin denně včetně víkendů.

Spustit audio

Související