Kraj Vysočina zaplatí myslivcům za odstřelené divočáky

29. květen 2013
Zprávy z

Kraj Vysočina bude myslivcům platit za ulovená divoká prasata. S velkorysou nabídkou přišla rada kraje, chce tak myslivce motivovat k odstřelu přemnožených divočáků, kteří působí obrovské škody v lesích a na polích.

Pokud myslivec zastřelí bachyni nebo sele, dostane od kraje peníze. Za sele jsou dvě stovky, za bachyni čtyři. Lovec ovšem musí předložit spodní čelist a protokol o veterinární prohlídce. Hejtman Jiří Běhounek to považuje za dostatečnou motivaci.

“Vedou nás k tomu opakované stížnosti zemědělců i obyvatel. Černá zvěř je velmi přemnožená a je zájem ze strany myslivců se podílet na redukci a odstřelu. Jsou s tím spojené náklady, a ne malé, tak jsme se rozhodli jít tímto směrem.“

Bachyně se mají střílet proto, aby se zabránilo dalšímu množení divočáků. Kraj má pro myslivce připravených asi 450 tisíc korun.

Za předloňský rok myslivci na Vysočině ulovili asi 7 tisíc prasat, loni už to byl bezmála dvojnásobek. Nejčastěji myslivci střílejí kňoury, bachyní loni padlo jen necelých 400 kusů.

autoři: ima , mik
Spustit audio