Kraj nechá opravit heliport havlíčkobrodské nemocnice

27. duben 2019 06:00

V květnu začne v havlíčkobrodské nemocnici oprava střechy a heliportu za asi 12 milionů korun. Letečtí záchranáři budou po dobu oprav přistávat na havlíčkobrodském letišti.

Do nemocnice budou pacienty vozit sanitky. Práce mají skončit v září, uvedla v tiskové zprávě Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina.

Do úprav nemocnice chce kraj letos investovat dalších 43 milionů korun.

Vrtulník přistává na nejvyšší budově

Vrtulník Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina přistává na nejvyšší budově v nemocničního areálu.

Heliport na střeše budovy má i nemocnice v Novém Městě na Moravě na Žďársku. U zbylých tří krajských nemocnic v Pelhřimově, Třebíči a Jihlavě přistávají letečtí záchranáři na zemi.

Magnetická rezonance

Mezi letošními investicemi do nemocnice je přístavba malé části budovy přímo navazující na diagnostické centrum pro magnetickou rezonanci. Nemocnice ji pořídila díky penězům z Integrovaného regionálního operačního programu za asi 40 milionů korun.

Výměna výtahů

Přibližně 11,5 milionu bude stát postupná obměna šesti výtahů v hlavní lůžkové části nemocnice. Rekonstrukce bude hotová do konce května. „Výměna musí probíhat postupně, bez výtahů by se v nemocnici zastavil provoz. Patří ke klíčovým cestám jak na lůžková oddělení, tak na operační sály nebo na vyšetření do diagnostického centra,“ řekl náměstek ředitele Nemocnice Havlíčkův Brod Josef Tvrdý.

Nemocnici podle něho letos ještě čeká rekonstrukce druhé části hlavní komunikace a přilehlého chodníku včetně instalace nového vjezdového a parkovacího systému, rekonstrukce rozvodů vody v onkologické budově, rekonstrukce klimatizačních jednotek pro operační sály číslo 1 a 2 na centrálních operačních sálech a oprava šesti garáží včetně nádvoří za záchrankou.

zdroj: ČTK
Spustit audio