Kraj dává 250, my chceme 500. Ve Velkém Beranově se licituje o výkupu pozemků pro obchvat

28. červenec 2017
Zprávy z

Kolem Velkého Beranově východně od Jihlavy chce kraj postavit obchvat. Odklonil by tak hustou dopravu z hlavního tahu na Žďár nad Sázavou. Majitelé klíčových pozemků ale chtějí za svou půdu více peněz, než úřad nabízí. Oslovení ale zároveň slibují, že nebudou stavbu silnice blokovat. Kraj nabízí 250 korun za metr čtverečný, beranovští ale chtějí dvojnásobek.

O obchvatu dopravně zatíženého Velkého Beranova se mluví řadu let. Jednání několikrát ztroskotala na nedohodě s majiteli pozemků, které musí nejprve kraj vykoupit, aby na nich mohl postavit silnici.

Aktuálně nabízí všem částku 250 korun za metr čtverečný. „Máme uzavřené desítky smluv, všechny jsou za 250 korun. Jednání s dalšími majiteli probíhají,“ konstatovala mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Část neuzavřených smluv je podle informací Českého rozhlasu s těmi, kteří s prodejem svých pozemků váhají. Jedním takovým je Jiří Janeček. „Oni vám předhodí kus papíru a nejednají s vámi jako s protistranou. To se mi nelíbí,“ říká.

Jiří Janeček chce vyjasnit smlouvu a chce také více peněz. Kraj dává 250, on chce 500 korun. Takovou částku platí úřad za pozemky v sousední Jihlavě a dal tolik i za pozemky pro beranovský obchvat, které už leží v katastru krajského města. „Zatím jsme se nesešli, jsou dovolené. Ale je to na jednu stavbu, tak by ty ceny měly být stejné.“

Rok 2019

Stavba obchvatu Velkého Beranova má začít v roce 2019. O rok dříve ale musí být vlastnické vztahy k pozemkům vyřešené, úřad to potřebuje pro žádost o stavební povolení. Silnici chce zaplatit z peněz Evropské unie.

Velkým Beranovem denně projede na 12 tisíc automobilů, obec bývá více zatížená při komplikacích na dálnici D1. Jednání o stavbě objízdné trasy trvají 30 let.

autoři: mik , daz
Spustit audio