Krabice od bot přinese radost dětem. Církev chce ve sbírce vybrat až 50 tisíc vánočních dárků

22. listopad 2022 08:03

I znevýhodněné děti a rodiny v nouzi si zaslouží prožít pěkné Vánoce a pod stromečkem najít alespoň jeden dárek – to je myšlenka projektu Krabice od bot. Sbírku vánočních dárků pořádá Diakonie Českobratrské církve evangelické letos už podvanácté. Za cíl má v celém Česku vybrat na 50 tisíc krabic s drobnostmi pro děti a jejich rodiče v tíživé situaci.

Ve sběrné místo projektu Krabice od bot se proměnil například průjezd evangelického kostela na třídě 28. října v Českých Budějovicích. „Věříme, že většina této plochy bude plná dárků,“ říká jedna z dobrovolnic sboru Michaela Krištůfková.

Vybrat tady chtějí do 4. prosince až 700 dárků pro znevýhodněné děti z Větřní, Českého Krumlova, Týna nad Vltavou i rodiny vytipované Sdružením pěstounských rodin. „První dárek už máme, je od jedné paní z našeho sboru, která ho přinesla v neděli do kostela,“ dodává dobrovolnice.

Sběrné místo projektu Krabice od bot v evangelickém kostele v Českých Budějovicích

Lidé, kteří chtějí v Krabici od bot něco darovat, můžou vybírat na webu projektu. Rezervovat si můžou dárky podle pohlaví dětí i jejich věku. „Dárky v Krabici od bot by měly být vždy nové, nepoškozené, hezké, stejně jako bychom je dávali svým dětem,“ připomíná mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické Dalibor Hála.

„Hodí se sladkosti, drobné stolní hry, knížky, výtvarné potřeby, plyšáci i takzvané měkké dárky. Do krabice je lepší dát vždy více drobnějších dárků než třeba jeden větší,“ doplňuje.

V celém Česku je 150 sběrných míst, kam je možné dárek přinést, z toho v Jihočeském kraji sedm. Jedno z nich je právě v evangelickém kostele v Českých Budějovicích. Jeho provoz bude během následujících dvou týdnů zajišťovat jedenáct dobrovolníků z řad členů sboru a skautů. „Máme tu trvalou službu tento týden od 12 do 18 hodin a příští týden dokonce od 8.30 do 18 hodin. Po zazvonění na zvonek seběhneme dolů z kanceláře a dárek s poděkováním převezmeme,“ upřesňuje Michaela Krištůfková.

Na projekt Krabice od bot můžou lidé přispět i nákupem v benefičním e-shopu. Výtěžek potom diakonie rozdělí mezi rodiny například na školní pomůcky, jídlo nebo pomoc se zajištěním poplatků za bydlení.

Spustit audio

Související