Kotlíkové dotace v Plzeňském kraji vyčerpány za 4 hodiny. Šance ale pořád ještě jsou

2. říjen 2019 07:35

Žadatelé o dotace na nové kotle v Plzeňském kraji v úterý vyčerpali za první čtyři a čtvrt hodiny celou poskytovanou částku, která činí 230 milionů korun. Příjem žádostí o peníze na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější zařízení ale stále trvá. Do takzvaného zásobníku, tedy náhradních projektů, chce kraj nabrat ještě žádosti zhruba za 150 milionů korun.

Hned po spuštění žádostí, systém kolaboval. „Úderem osmé hodiny se systém seknul a až do 9:38 jsem nemohla udělat jakýkoli krok,“ řekla paní Adéla z Plzně, jedna ze zájemkyň o získání dotace. Nakonec se zaregistrováním žádosti byla úspěšná.

„Žadatelé se pouze nemohli přihlásit na webovou stránku, protože byla prostě přetížená. Systém ale nestál ani minutu. Od první chvíle normálně nabíhaly žádosti. Jakmile žadatelé opouštěli virtuální prostor, uvolňoval se pro další,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal. Někteří se snažili zřejmě přihlásit přes více počítačů a systém byl pod obrovským tlakem.

Pokud zasáhli roboti, může se celá výzva zrušit

Systém nedávno kolaboval i v Jihočeském kraji. Státní fond životního prostředí a policie teď prověřují, jestli někteří lidé nepředbíhají pomocí speciálních programů, tzv. robotů. Pokud se to prokáže, hrozí v krajním případě i zrušení celé dotační výzvy. „Pokud bychom zjistili, že podmínky transparentnosti nebyly dodrženy, že lidé neměli rovný přístup, museli bychom udělat společně s krajem nějaký závěr,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

V Plzeňském kraji by se podle Martina Plíhala nemělo stát, že by dotace vybrali jen ti nejrychlejší, i kdyby na to měli třeba celou kancelář. „Kolegové z IT testovali systém prostřednictvím nezávislé firmy s tím, že systém by měl být odolný právě proti robotům.“

Někteří lidé podali žádost dvakrát. Chtěli mít jistotu, že se jejich požadavek zaregistroval, což nebylo při přetíženém systému okamžitě patrné. Duplicitní žádosti kraj do deseti dnů odstraní a doplní je žádostmi z tzv. zásobníku. Takže se zřejmě dostane ještě na dalších až 200 žádostí.

„Máme příslib od ministerstva, že by začátkem příští roku mohlo dojít k navýšení alokace ještě o dalších 90 milionů. To znamená, že už dneska by to pokrylo i žádosti ze zásobníku. Podávejte žádosti dál, rozhodně to má smysl,“ dodal vedoucí krajského odboru životního prostředí Martin Plíhal.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio