Kostel v Branišově ukrýval unikátní poklad. Mlecí kámen na rudu

4. září 2013

Kostel svatého Václava v Branišově na Pelhřimovsku vydal poklady. Archeologové tam našli například mlecí kámen na stříbrnou rudu, což je na náboženskou budovu poměrně netradiční objev. V kostele pracují až do konce září nejen archeologové, ale také stavební firma.

Nečekaný objev učinili archeologové pod podlahou, v hloubce asi půl metru u jedné ze zdí kostela. Podle Marka Krutiše z Muzea Vysočiny v Jihlavě kámen sloužil k mletí rudy.

„Jednalo se pravděpodobně o stříbrnou rudu v souvislosti s těžbou nebo hledáním stříbra tady v okolí Jihlavy."

"Jde o ruční mlecí kámen, který se používal v začátcích těžby. Tady to se pohánělo pomocí lidské síly, to znamená, že s tím člověk točil,“ popisuje archeolog a pokračuje:

„To, co my jsme našli, je jen polovina mlecího kamene. Ta spodní část, která se jmenuje ležák, se tady nenašla. Toto se jmenuje běhoun, tím se otáčelo a do otvoru, který byl vprostřed kamene, se sypala nadrobno nadrcená ruda, která se pomocí točení semlela ještě na menší kousky, které se zpracovávaly ještě dál.“

Kámen podle archeologů zřejmě pochází z doby začátků těžby stříbra  na Jihlavsku

Podle způsobu mletí archeologové usuzují, že kámen pochází z doby začátků těžby stříbra na Jihlavsku, tedy ze 13. století. Jak se ale dostal právě do svatostánku, je záhadou.

„Možná si mysleli, že když dají ten kámen do kostela, budou mít větší štěstí při hledání rudy,“ domnívá se Marek Krutiš.

Na archeology ale v kostele v Branišově čekalo ještě další překvapení.

„Přímo v interiéru kostela se nám podařilo zadokumentovat celkem 28 kosterních ostatků v anatomické podobě. Což je zajímavé tím, že ty pohřby proběhly v interiéru současného kostela,“ dodává.

Archeologický výzkum se teď přesunul ven do okolí kostela. Potrvá do konce měsíce.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio