Konfitovaná kachna s višňovou omáčkou a šouletem

Za receptem se vydáme do Nového Šaldorfu, do Vinařství Piálek a Jäger, za dvěma kamarády, kteří se mohou pyšnit titulem Vítěz kategorie Vinařství v projektu Gourmet Jižní Morava 2019.

Používají spontánní kvašení, šetrné lisování, víno ukládají do akátových a dubových sudů, říkají, že jdou zkrátka ke kořenům rodinné tradice. Ke kvalitnímu vínu patří dobré jídlo a my si dnes připravíme jejich oblíbený recept – konfitovanou kachnu s višňovou omáčkou a šouletem.

Ingredience
  • 4 kachní stehna
  • sádlo (ideálně kachní)
  • velký višňový kompot bez pecek
  • sterilizované červené zelí
  • 150 g krup
  • 80 g červené čočky
  • 80 g fazole mungo
  • cizrna
  • šalotka
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • pomerančová šťáva a kůra
  • skořice

Postup:

  1. Kachní stehna osolíme, opepříme a okmínujeme, dáme do lednice.
  2. Druhý den je celá ponoříme do sádla a necháme konfinovat v troubě 4 hodiny na 110 °C, případně spěcháme-li, tak připravujeme 2 hodiny na 130 °C.
  3. Maso musí jít krásně samo od kosti.
  4. Zelí dusíme se skořicí a pomerančovou šťávou a kůrou do měkka.
  5. Poté přidáme višně (na 60 % višní, 40 % zelí), povaříme a rozmixujeme do hladka.
  6. Hustotu ředíme šťávou z višňového kompotu, případně okyselíme šťávou ze zelí. Dochutíme.
  7. Šalotku osmahneme ve větším hrnci a přidáme kroupy, fazole a čočku uvařené do měkka.
  8. Směs promícháme a spojíme výpekem ze dna konfitu.
  9. Omáčku zdobíme cizrnou vařenou v páře a tohle sváteční jídlo servírujeme s hrdostí šéfkuchaře.

Inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz

Související

  • Filet z kapra pečený na másle

    Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka s parádním výhledem vás nadchne!

  • Šalotky ve sladkokyselém nálevu

    Všichni gurmáni teď nastraží uši! Projekt Gourmet – Jižní Morava hledá nejzajímavější místa, kde se dobré jídlo potkává s tradicemi, historií nebo jedinečností místa.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.