Konec roku bude teplý, Zjišťovali jsme, kde se dá v Libereckém kraji lyžovat

30. prosinec 2022 08:33

V Libereckém kraji sice taje přírodní sníh, lyžařská střediska ale mají vyrobený technický. A podle provozovatelů, které Český rozhlas oslovil, sníh do Silvestra vydrží. Sjezdovat se tak dá ve všech velkých skiareálech v regionu, možnosti běžkování jsou ale kvůli teplému počasí omezené.

Kam na sjezdovky

Na Ještědu mohou lidé využívat sjezdovky Libereckou a Novou Skalku, je tam i možnost večerního lyžování. Na Tanvaldském Špičáku je v provozu několik sjezdových tratí včetně dětských. Připraveno tam je i silvestrovské večerní lyžování. Osm sjezdovek funguje také na Severáku a dvě ve skiareálu v Bedřichově. V Krkonoších v Rokytnici nad Jizerou je spuštěná lanová dráha na Lysou horu.

Kam na běžky

V Jizerských horách je aktuálně možné běžkovat pouze na bedřichovském stadionu, kde je zasněžený 1400 metrů dlouhý okruh. Stadion je také do dvacáté hodiny osvětlený, takže je tam možné lyžovat i večer. Většina sněhu na Jizerské magistrále roztála. Dobré podmínky pro běžkaře jsou zatím v Rokytnici nad Jizerou.

Jaké bude počasí

Podle meteorologa Martina Nováka z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu se bude v průběhu pátku 30. prosince nad Libereckým krajem rozpouštět oblačnost a bude polojasno až skoro jasno. Večer pak ale od západu přijde oblačnost nová. Celý den má být poměrně teplo.

„Maximální hodnoty se pohybují mezi šesti a deseti stupni Celsia, ty nejteplejší stanice až k jedenácti. A výjimka - Hejnice - má třináct stupňů. Pravděpodobně tedy zůstaneme těsně pod teplotními rekordy, ale na několika málo stanicích by ten rekord mohl být i těsně překonán. Ten předposlední den bude patřit k nejteplejším, a to ještě polovina ze stanic má rekord z loňska, takže to vypadá, že se po roce opět dočkáme velmi teplého 30. prosince,“ přiblížil Martin Novák.

Na 31. prosince meteorologové předpovídají v Libereckém kraji zataženo a déšť na většině území, odpoledne pak mají být srážky ojediněle a oblačnosti má ubývat. Nejvyšší denní teploty můžou být 12 až 15 °C, na horách 9 až 12 °C.

autoři: Jan Žíla , Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související