Která města v Libereckém kraji letos budou pořádat novoroční ohňostroje, a která ne

29. prosinec 2022 08:30

S oslavami příchodu nového roku je spojená i zábavní pyrotechnika. Na některých místech v Libereckém kraji jsou ale petardy i rachejtle zakázané. Kde, zjišťovala redaktorka Johana Tománková.

Čtěte také

Zábavní pyrotechnika je na silvestrovských oslavách oblíbená téměř po celém světě. Hluk a zplodiny z výbušnin ale můžou rušit nejen lesní zvěř, ale také obyvatele, návštěvníky turistických středisek nebo domácí mazlíčky. Z toho důvodu je pyrotechnika zakázaná na území všech národních parků v České republice. Platí to i pro Krkonošský národní park, a to včetně měst a lyžařských středisek.

Většina radnic v Libereckém kraji letos novoroční ohňostroj neorganizuje. A to ani velká města, jako jsou Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily nebo Česká Lípa. Novoroční oslavy s ohňostrojem naopak budou třeba v obci Stráž nad Nisou, v Novém Boru a ve Skalici u České Lípy.

V Doksech ho budou mít dokonce dvakrát. První začne půl hodiny po půlnoci na nábřeží ve Starých Splavech, druhý prvního ledna v 18 hodin v zámeckém parku. Ohňostroj chystá i město Turnov, poprvé bude s hudebním doprovodem. Zájemci na něj můžou přijít do lokality Na Lukách prvního ledna v 17 hodin.

Pokud se lidé rozhodnou udělat si ohňostroj třeba na zahradě, policisté upozorňují, že pyrotechniku by měl obsluhovat výhradně dospělý člověk a neměl by být pod vlivem alkoholu, ani jiných omamných látek. Lidé by pyrotechniku měli umístit do otevřeného prostranství a nikdy s ní nemířit na sebe, ani na ostatní. Policisté také radí, aby se lidé vždy řídili návodem na obalu.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související