Komunikace s úřady z domova. Od července budou úřady vydávat nově občanské průkazy s čipem

6. duben 2018
Zprávy z

Od července začnou úřady vydávat jen elektronické občanské průkazy s čipem. Ty usnadní identifikaci. Pokud si držitel tohoto dokladu pořídí i čtečku, může komunikovat s úřady přes internet z domova. On-line si zažádá například o sociální dávky, důchod nebo si vyřídí daňové přiznání.

„Vezmu elektronický občanský průkaz s čipem, zasunu jej do čtečky,“ představuje takzvanou e-občanku náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, podle kterého lidé nebudou muset kvůli nejrůznějšímu vyřizování na úřady.

Nové občanské průkazy vypadají stejně jako dnes, na zadní straně mají čip podobně jako kreditní karty. Vyrábí je Státní tiskárna cenin.

Aby lidé mohli služby nového občanského průkazu využít, tak si nejprve budou muset koupit čtečku. Jde v podstatě o terminál, v jakém se třeba platí platební kartou v obchodě.

Podle Mlsny se bude muset používat zařízení, do něhož se občanský průkaz zasune. Systém nebude fungovat na bezkontaktních zařízeních. „Na bezkontaktních zařízeních se čip paradoxně víc opotřebovává, než když to strkáte do terminálu. Bylo to také z bezpečnostních důvodů,“ uvedl Mlsna.

Podle ředitele Tomáše Hebelky mají životnost asi 10 let. „Tento čip, který bude na nové elektronické občance, tak splňuje podmínky nařízení Evropské komise a parlamentu,“ řekl Hebelka.

Součástí občanského průkazu bude i osobní kód. Cena čtečky se podle Mlsny bude odvíjet od nabídky z komerčního prostředí, cenu neuvedl.

autor: hla | zdroj: ČTK
Spustit audio