Každý ví, jak chutná med. Ale nahlédnout do včelích úlů, to je ojedinělý zážitek

3. červen 2017

Asi každý z nás ví, jak chutná med. Ale ne každý z nás má možnost nahlédnout do úlu, pozorovat život včelstva a nebo se alespoň dostat do bezprostřední blízkosti úlů. A co teprve podívat se na úly našich předků. Ty historicky unikátní, ale i ty současné, můžete vidět na výstavě s názvem Královédvorští včelaři, která je uspořádána k 125. výročí jejich včelařského spolku a která probíhá až do 16. června 2017 ve výstavní sále Špýcharu Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem.

Lenka Stehnová, správkyně sbírek, provedla zajímavou a ucelenou výstavou o životě včel a jejich produktů redaktorku Blanku Malou.

Pochlubit se mohou i raritami, které v tomto kraji vznikaly

K vidění jsou dřevěno slaměnné úly Josefa Machka, rolníka z Doubravice, ale i pochvalný diplom zemědělské jednoty Československé republiky z roku1927.

Čtěte také

Také jeden z nejstarších úlů, figurální úl, na kterém je vyřezána nejsvětější trojice a pochází z 18. století a je velmi vzácný.

Výstava s názvem Královédvorští včelaři, která je uspořádána k 125. výročí jejich včelařského spolku

Další raritou je vystavený pohár ve tvaru včelího úlu, který vyrobili v roce 1897, na žádost Hraběte Harracha, skláři v Novém světě. Hrabě tento zlatý pohár věnoval včelařskému spolku k 25. výročí od jeho založení.

Výstava je koncipována tak, aby se i laická veřejnost seznámila se včelařstvím, včelími produkty, ale také životem včel. Panely, které jsou na výstavě umístěny a na kterých najdou návštěvníci spoustu zajímavých informací ze života včel a včelařů, zapůjčila muzeu včelařská škola z Nasavrk, která je jedinou školou v České republice, která učí na denním ale i dálkovém studiu nové studenty včelařit.

V sobotu 3. června se ve Dvoře Králové nad Labem koná Muzejní medová noc, která bude věnovaná včelám a medu. Děti si budou moc vyrobit dokonce i vlastní včelku, budou vytvářet svíčky a nebo s dospěláky zdobit medové perníčky. Pozorovat mohou i živé včely v úle a vytvářet si svůj názor na včelsto a včelaření.

Výstava s názvem Královédvorští včelaři, která je uspořádána k 125. výročí jejich včelařského spolku
autor: Blanka Malá
Spustit audio