Karta Krumlováka zajistí levnější vstup do muzeí i bazénu. Cílem je přivést obyvatele do centra města

17. duben 2024 11:11

Český Krumlov spustí v nejbližších dnech Kartu Krumlováka. Obyvatelé města na seznamu UNESCO budou mít díky ní levnější vstup do vybraných muzeí, ale i do bazénu. Novinka má lidi z místních sídlišť motivovat  k tomu, aby častěji chodili do turisticky exponovaného centra.

„Je to dobrý nápad, protože ono je všude draho pro Krumlováky,“ myslí si obyvatelka Českého Krumlova Jana Panyková. V současnosti do centra podle svých slov příliš nechodí a nenavštěvuje ani místní muzea a galerie. „Je to tam pěkné, ale stojí to dost peněz, takže člověk už tam podruhé nejde,“ vysvětluje.

Český Krumlov je prvním jihočeským městem, které takovou kartu pro obyvatele zavádí. „Měla by přinést to, že Krumlováci vezmou centrum za své, že si řeknou: Tady se k nám hezky chovají, tady nás rádi vidí. Dalším pozitivem by mělo být posílení mimosezónní návštěvnosti třeba některých podniků,“ vysvětluje starosta Alexandr Nogrády z hnutí ANO.

Zatím se podle něj k projektu připojilo několik podnikatelů a institucí. Očekává, že další budou postupně přibývat. „V Kartě Krumlováka by měly být zapojena celá škála nabízených služeb, od sportovních po kulturní aktivity. Například muzeum vltavínů poskytne slevu ve výši padesát procent. V současné době jsme domluveni s patnácti až dvaceti subjekty, některé nejsou přímo z centra Krumlova, oslovujeme poskytovatele i v širším okolí,“ uvádí.

Vstupní náklady přesahují 200 tisíc korun. Roční náklady, včetně platu nové projektové pracovnice, vyjdou město na 800 tisíc korun. Technicky bude provoz zajišťovat společnost Sitour, která už má s podobnými projekty zkušenosti ze sousedního Rakouska.

Čtěte také

„Krumlovák si bude moci zažádat dvojím způsobem – osobně na budoucím specifikovaném místě, patrně někde na městském úřadě, nebo přes internet,“ říká Petr Bulín ze společnosti Sitour. Kartu Krumlováka dostane obyvatel buď v podobě klasické plastové kartičky, nebo v elektronické formě do mobilního telefonu.

Opoziční zastupitelé Českého Krumlova upozorňují, že novinka má zatím nedostatečnou kampaň, a kritizují, že radnice nebude využívat data z karet. „Data nás můžou někam směrovat, posouvat, můžeme na ně reagovat. Očekávám, že karta bude potom fungovat jako datová stopa, na základě které budeme vyhodnocovat a plánovat aktivity. A samozřejmě takto významný projekt potřebuje svůj marketing. Já jsem zatím ještě nezaznamenal žádnou kampaň, která by upozorňovala Krumlováky na to, že je možné získat takovou kartu,“ komentuje Martin Hák z hnutí Jihočeši 2012.

Českokrumlovská radnice chce v letošním roce spustit také novou kartu hosta na podporu turismu. Budou ji moct využívat návštěvníci, kteří se ubytují přímo ve městě.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související