Karlovy Vary chtějí být prvním „Městem bez kouře“ v republice

17. červen 2019 10:00

Karlovy Vary, jakožto uchazeč o zápis na Seznam světového dědictví UNESCO, se po vzoru významných světových metropolí rozhodly, že se stanou prvním „Městem bez kouře“ v České republice.

„Chceme být ještě zdravějším a úspěšnějším městem – inspirací pro Českou republiku i města v dalších zemích. Chceme být prvním městem v České republice, které bude „Městem bez kouře“. Statutem Města bez kouře podpoří Karlovy Vary své zaměření na zdraví, lázeňství, zdravý životní styl, aktivní turistiku a pozici moderní turistické destinace mezinárodního významu“, říká k plánu města Karlovy Vary primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Město bez kouře znamená především více aktivit a informací v oblasti vzdělávání a prevence proti kouření cigaret se zaměřením na různé skupiny obyvatel a návštěvníků města Karlovy Vary. Znamená to také aktivity zaměřené na stávající dospělé kuřáky cigaret s cílem, aby s kouřením cigaret přestali nebo, pokud to nedokážou, aby dali přednost méně rizikovým alternativám.

Jednou z prvních aktivit podporujících projekt Město bez kouře je podpis Memoranda o spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky a společností Philip Morris ČR a.s. Karlovarská sekce Asociace hotelů a restaurací ČR plánuje, že v příštích týdnech nabídne pomoc s odvykáním kouření nejprve zaměstnancům jednotlivých členských provozoven, následně pak lázeňská zařízení budou informace a poradenství v této oblasti poskytovat také dospělým kuřákům z řad lázeňských hostů.

Přibližně 25 % obyvatel Karlových Varů si denně zapálí cigaretu, přestože obecný trend je pokles počtu kuřáků. Podle aktuálního výzkumu IPSOS Instant Research, který proběhl začátkem června letošního roku mezi dospělými kuřáky, převažují v Karlovarském kraji dlouhodobí kuřáci. Pět až deset let kouří 28 % kuřáků a 15 let jich kouří čtvrtina.

Přestat kouřit chce 43 %, alespoň omezit 29 % a přejít na méně rizikové formy užívání tabáku 15 % dospělých kuřáků. Shodují se však, že přitom potřebují něčí pomoc a podporu. Tři čtvrtiny z nich zkoušely přestat kouřit už alespoň jednou, ale bez úspěchu. A řada z nich se o to pokouší opakovaně – dvakrát to zkoušelo 24 % dotázaných kuřáku, třikrát 20 % a téměř 6 % dokonce více jak desetkrát.

autor: nkr | zdroj: Magistrát města Karlovy Vary
Spustit audio