Kapybary mají ostré zuby, použít se je nebojí proti nepřátelům i dalším jedincům svého druhu

23. červenec 2023
Pojďte s námi za zvířaty

Kapybara vypadá jako přerostlé morče, což není daleko od pravdy. Kapybary jsou skutečně nejbližšími příbuznými morčat, ale liší se od nich celou řadou věcí, zejména chováním. Určitě si nenechají nic líbit, tak jako domácí morčata. A také jsou trošku větší.

Největší z kapybar můžou dosáhnout hmotnosti až 80 kilogramů a délky až přes jeden metr. Jako největší hlodavci na světě se můžou pyšnit taky největšími hlodavými řezáky. Amazonští indiáni z jejich zubů kdysi vyráběli nožíky a dláta.

Kapybara ostré zuby potřebuje, protože jiný způsob ochrany před nepřáteli nemá. Kromě toho, že může být agresivní vůči nepřátelům, tak může být nepřátelská i vůči jiným jedincům svého druhu. Takže i v zoologických zahradách může být problém je spojit. Jinak jsou kapybary, stejně jako morčata, společenská zvířata. Samec klem sebe mívá harém několika samic s mláďaty. Takové skupiny mívají kolem 30 jedinců, ale můžou tvořit stáda i o několika stovkách jedinců.

V přírodě bychom je našli v močálech a bažinách celé Jižní Ameriky, vždycky ale v blízkosti vody. Je to proto, že se jejich tělo v tropickém podnebí snadno přehřívá a tak se ve vodě ochlazují.

autoři: Simona Kubíčková , Martin Maláč, ZOO Jihlava
Spustit audio