Kamioňáci mají přezuto, jezdí ale rychle

5. prosinec 2012
Zprávy z

Policisté z týmu Kamion si dnes na vysočinském úseku dálnice D1 posvítili na řidiče nákladních aut. Kontrolovali nejen zimní přezutí, ale i dodržování povolené rychlosti.

Na stav pneumatik se při dnešních kontrolách zaměřili policisté z týmu Kamion. Na vysočinském úseku dálnice D1 zastavovali řidiče nákladních aut a zjišťovali, jestli mají na nápravách povinný vzorek s minimální hloubkou dezénu šest milimetrů. "V létě se setkáváme s tím, že řidiči mají sjeté a často i dost poškozené pneumatiky, v zimě bývají ale zodpovědnější a mají přezuto. Vidíte, například tenhle kamion má pneumatiky úplně nové a tedy v pořádku," pochvaloval si policista Jaroslav Honza.


Narozdíl od kontrolovaných pneumatik nebyla v pořádku rychlost řidičů kamionů. Překračují ji prý i o dvacet kilometrů v hodině. Jako například Michal Moravec z Ivančic. "Tak to víte, někdy vám to ujede. Místo osmdesáti jsem jel stovkou. Ale tak snad ta pokuta nebude tak vysoká, přeci jen je před Vánoci," usmíval se řidič.
Policisty to ale zas tak nepobavilo. "Řidiči si musí uvědomit, že překračováním rychlosti opravdu dost riskují. Hlavně v tomto počasí a s takovými auty. Řidičům se to smekne a stane se neštěstí. Navíc nemluvím už o tom, jak pak taková nehoda zablokuje dálnici," řekl Regionu při kontrole další policista z týmu Kamion František Bláha.
Tým Kamion funguje na Vysočině už od loňského března. Za tu dobu zkontrolovali policisté už přes deset tisíc řidičů a vybraly od nich miliony korun na pokutách. Kromě dálnice kamiony muži zákona odstavují a kontrolují také na Kasárenské křižovatce na Jihlavsku nebo v Ostrově nad Oslavou na Žďársku, kde k tomu mají potřebně velké plochy.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio