Jsou tady Zbinohy nebo Větrný Jeníkov? Obce řeší územní anomálii

10. duben 2018
Zprávy z

Sedmdesátiletý senior bydlí celý život ve Větrném Jeníkově. Jenže úřady ho teď možná i s domem přemístí do sousední vesnice. Ale bez stěhováků, jen na papíře. Byl by to důsledek územní anomálie, kdy někteří lidé mají adresu jedné obce a přitom katastrálně spadají pod sousední. Odstranění takových situací vyžaduje necelé dva roky platná novela zákona. Překreslit mapy je třeba ještě na 30 místech republiky, ve většině případu už se dohodly samy obce. Na Jihlavsku se to nepovedlo.

Ve spojitosti s Větrným Jeníkovem se situace týká se rodinného domku na samotě směrem k dálničnímu nájezdu a firmy vyrábějící dveře. Obě totiž údaje z katastru nemovitostí řadí k sousedním Zbinohám. Ministerstvo vnitra vznik takových netypických stavů datuje zpravidla před rok 1989. Vznikaly například při úpravě hranic nebo dělení větších obcí na menší, kdy ale úředníci nezanesli některé domy do katastru. A někdy prostě jen radnice chybně očíslovaly dům, který je blízko k území vesnice, ale patří už k sousední.

Problémy kvůli tomu můžou mít lidé ve chvíli, kdy chtějí například přivést k domu kanalizaci, jenomže vedení a jejich adresná obec nemůže zasahovat do katastru sousední. Specifická situace je u firem - a jednu na území s anomálním zařazením má Větrný Jeníkov. Podle adresy se totiž rozděluje část daní. Pro skoro všechny úřední úkony je tedy důležitá adresa, ne příslušnost ke katastru. Muž ze zmíněného rodinného domku tak například kandidoval do zastupitelstva Větrného Jeníkova. A dokud má v občanském průkazu bydliště v Jeníkově, může do voleb znovu.

Řešení nechává stát v první řadě na dohodě obou radnic. Pokud například mění hranice katastru, můžou výměnou věnovat zase část ze svého katastru, aby dodržely zásady řádného hospodáře. Zhruba desítka obcí však nechala verdikt na ministerstvu vnitra. Což je případ Větrného Jeníkova a Zbinoh. Ministerští úředníci vyšetří, jak tady k anomálii došlo a nařídí buď změnit adresu, nebo údaje v katastru nemovitostí.

autor: daz
Spustit audio