Jsou to dva roky od ruské invaze na Ukrajinu, s první vlnou uprchlíků přišla na Vysočinu Olga Varganych

24. únor 2024 11:50

Jsou to dva roky, co Rusko napadlo Ukrajinu. Do Česka následně přišly stovky tisíc ukrajinských válečných uprchlíků. Šlo hlavně o ženy a děti. Byla mezi nimi i Olga Varganych.

Opustit rodný Charkov se Olga Varganych odhodlala pár dní po začátku války. Do Jihlavy tak přijela v první vlně uprchlíků. „Teď už je to všechno v pohodě, trochu jsme se přizpůsobili, syn chodí do školy, do deváté třídy a podali jsme i přihlášky na střední školy,“ vypráví.

K úplné spokojenosti Olze Varganych chybí lepší práce. Doma na Ukrajině vedla mezinárodní obchod v soukromé firmě a překládala z angličtiny. V Česku pracuje v pekárně a chodí na brigády, aby zvládla všechny výdaje. Svoji budoucnost vidí v překladech z angličtiny. Jednu nabídku z velké firmy už ale musela odmítnout. „Chtěli abch u nich tlumočila česky, ale technicky, ale to ještě pořád neumím a učím se to,“ vysvětluje.

Zhruba 120 tisíc uprchlíků z Ukrajiny má v Česku práci. Vyplývá to z informací Konsorcia nevládních organizací, kteří migrantům pomáhají. „Z čeho ale máme menší radost, že velká část uprchlíků pracuje pod svou kvalifikací,“ doplnila vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Cestou za lepší prací je pro ukrajinské uprchlíky intenzivnější jazykové vzdělávání.

Spustit audio