Jízdy nostalgickými vlaky nebo Cyklohráček. Začíná turistická sezóna na železnici

22. březen 2024 12:00

Už tento víkend odstartuje v Praze a ve Středočeském kraji sezóna výletních vlaků. Na železnici vyrazí historické motoráky, parní lokomotivy nebo Cyklohráček a další cyklistické vlaky. Vyjedou také cyklobusy.

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se mohou těšit na tradiční jízdy do turisticky atraktivních míst, ale i na některé nové trasy. Vedle již osvědčených nostalgických jízd do Posázaví tak letos zamíří parní vlaky do Dobříše nebo do Rožmitálu pod Třemšínem.

Čtyřkolák

„Věřím, že z naší nabídky pro volnočasové aktivity si vybere každý, ať už jsou to rodiny s dětmi, fanoušci železnice, turisté či cyklisté,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Rodiny s dětmi a cykloturisté si znovu mohou naplánovat víkendový výlet Cyklohráčkem do oblasti Slánska a i letos tento výletní vlak vyrazí během letních prázdnin dvakrát týdně do dalších nových míst nejen ve Středočeském kraji.

Cyklohráček

Chybět nebudou ani oblíbené vlaky do Českého ráje a oblasti Brd a také řada akcí, které budou organizovat České dráhy ve spolupráci s hlavním městem Prahou, Středočeským krajem, Pražskou integrovanou dopravou a dalšími partnery. Turistická sezóna na železnici potrvá do 28. října.

Řada turisticky atraktivních míst ve Středočeském kraji je dostupná díky rozšiřující se síti cyklotras i z nádraží. „Cesta vlakem a následný výlet na kole se tedy přímo nabízejí. Každý rok se navíc snažíme naši síť cyklostezek rozšířit o další upravené úseky. S potěšením musím říci, že mix průběžného dobudovávání stezek, jejich dostupnost z množství železničních stanic a řada přírodních i architektonických krás, dělá z našeho kraje skutečně atraktivní region,“ konstatuje Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Vlaky (ilustrační foto)

Plánované železniční akce v roce 2024

Na letošní rok jsou plánované také další zajímavé akce pro fanoušky železnice a veřejné dopravy, které organizují České dráhy ve spolupráci s hlavním městem Prahou, Středočeským krajem, Pražskou integrovanou dopravou a dalšími partnery:

  • 20. 4. 2024: Regionální den PID, Benešov u Prahy
  • 1. 6. 2024: Pražský den železnice, Praha-Vršovice
  • 7. 9. 2024: Regionální den PID, Hostivice
  • 21. 9. 2024: Regionální Den PID, Český Brod
  • 5. 10. 2024: Den Cyklohráčku, Slaný
  • 30. 11. – 1. 12. 2024: Mikulášské jízdy parního vlaku a Čertohráčku
autor: JMys | zdroj: České dráhy a. s.
Spustit audio