Jiří Kos: Nebezpečný alkohol může být i na jiných místech Vysočiny

27. únor 2014

Hygienici zpřísní kontroly prodejců alkoholu. Podezřelé lihoviny by lidé měli vyhodit. V návaznosti na první případ otravy metanolem na Vysočině to v pořadu Narovinu řekl Jiří Kos z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

V Moravci na Žďársku se metanolem otrávil osmapadesátiletý muž. Policie už zná zdroj – alkohol prodával zemědělec z nedaleké obce, u kterého kriminalisté našli i velké množství lihovin s etiketami likérky Drak. Kos se obává, že nebezpečný alkohol může být i jinde v kraji. „Potenciál pro to, aby se ten případ opakoval, tady je. Nevěřím, že Vysočina je absolutně prostá nebezpečných lahví,“ říká hygienik.

Podivný alkohol, pokud nejde o velké množství, by podle Jiřího Kosa měli lidé raději vylít do kanálu. Rozbor přijde na 600 korun, což převyšuje cenu běžné lihoviny s jasným původem. Kos přesně vysvětlil, jak podezřelá lahev lihoviny vypadá: „Je to láhev, kterou dostanu zprostředkovaně, z druhé ruky. Chybí kolek, je tam podezřelá viněta, která je třeba vyrobená amatérsky, podezřelé jsou i rozpité lahve.“

Hygienici teď čekají na spolupráci policie. Až se dozví, kam mohla distribuční síť zadrženého muže zasahovat, zamíří na místo s kontrolami.

autor: Daniel Burda
Spustit audio