Jihočeský kraj zaplatí Českým drahám 580 milionů. Na tratě za to vyjedou nejmodernější vlaky

13. prosinec 2023

Jihočeský kraj podepsal smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících na železnici s Českými drahami na deset let. V následujícím roce zaplatí kraj dopravci přes 580 milionů korun za více než 2,9 milionu najetých vlakokilometrů. Co tím získají cestující v jižních Čechách? To rozebírá pořad Přímá řeč, jehož hostem je obchodní manažer Českých drah Pavel Kosmata.

Kraje platí dopravcům na základě legislativy. „V krajích objednávají regionální železniční dopravu krajské úřady, nikoliv obce, a proplácí dopravcům vlastně ztrátu za to jízdné, což pokryje náklady na dopravu,“ vysvětluje Pavel Kosmata.

Cestující však za jízdu vlakem platí více než za cestu autobusem. Výše jízdného je podle Pavla Kosmaty věcí cenové politiky. „Železniční doprava je obecně nákladově dražší než autobusová. Řekněme, že autobus se dá pořídit za cenu okolo 10 milionů, kdežto vlaky, například ty, které jezdí okolo Českých Budějovic, vyjdou na 117 milionů,“ uvádí.

Pavel Kosmata, obchodní manažer Českých drah

Od 10. prosince platí na železnici nový jízdní řád. Jihočeský kraj pak v následujícím roce podle podepsané smlouvy zaplatí Českým drahám 580 milionů korun. „Za tuto kompenzaci bude mít v průběhu příštího roku na svém území nové osobní regionální a spěšné vlaky. Budou to současné modely, takže se dostáváme v podstatě na úroveň sousedních zemí,“ říká Pavel Kosmata.

Kolik lidí vlaky v kraji využívá, ale dopravce nezveřejňuje. „Je to obchodní tajemství. Přesná čísla dostává náš objednavatel, v tomto případě Jihočeský kraj. Smluvně máme povinnost mu údaje dodávat a on na jejich základě dopravu objednává. Jsem přesvědčen, že stejně to mají nastavené i ostatní přepravní firmy,“ komentuje obchodní manažer Českých drah.

Na tratě příští rok vyjede pět zcela nových RegioPanterů, tedy nejmodernějších elektrických souprav, které flotila Českých drah nabízí. Kraj je nasadí na trať mezi Českými Budějovicemi a pohraniční stanicí Horní Dvořiště a mezi Lipnem nad Vltavou a Rybníkem.

Cestující v jižních Čechách budou mít větší možnost surfovat na internetu, dobíjet své mobilní telefony, tablety a notebooky a podstatně se rozšíří možnosti cestování bez bariér osobám se sníženou schopností pohybu a orientace.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný železniční dopravě na jihu Čech si poslechněte online. Připravil Zdeněk Zajíček. Hostem je obchodní manažer Českých drah Pavel Kosmata.

Spustit audio

Související