Jihlavští zastupitelé schválili další rozšíření zoologické zahrady

17. prosinec 2013

Jihlavská zoo by v budoucnu mohla být opět větší. Zastupitelé města včera rozhodli o tom, že budou jednat o odkupu areálu bývalé textilní továrny Modeta. Pokud by město skutečně areál koupilo, mohla by v něm vzniknout například restaurace.

Právě ta teď podle ředitelky zoo Elišky Kubíkové velmi chybí. „My se dnes dostáváme do situace, kdy k nám přijíždějí autobusy a my nemáme návštěvníky kam poslat na oběd nebo na ubytování,“ říká Kubíková.

Podle bývalého ředitele zahrady Vladislava Jirouška by v nových prostorách mohly vzniknout také kanceláře pro zaměstnance. Ty současné byly původně určeny pro pět lidí.

„Dneska je tam dvojnásobek lidí. Ty pracovní podmínky, troufám si říct, jsou tam nelidské. Další lidé jsou rozstrkaní po jiných budovách. V Modetě máme kanceláře, kde si lidé seberou počítače, posadí se, napíchnou se na internet a je to hotové,“ popisuje.

Ne všichni zastupitelé ale s návrhem souhlasili. Podle primátora za ODS Jaroslava Vymazala už teď jde jen do provozu zahrady 16 milionů korun ročně.

„Ty provozní náklady půjdou zase nahoru a opravdu na tak velké město, jako je Jihlava, je to tedy velké sousto,“ tvrdí Vymazal.

O tom, zda město skutečně areál bývalé továrny koupí, by měli zastupitelé jednat 15. dubna příštího roku.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio