Jihlavští strážníci mají přes léto velké problémy s bezdomovci

28. červenec 2014

S létem opouští řada bezdomovců na Vysočině azylové domy a přesouvá se do ulic. To, co ušetří na nájemném, nezřídka propíjejí. Nejtíživěji to zřejmě pociťují obyvatelé Jihlavy. Městská policie tam musí řešit problémy s opilými bezdomovci, kteří obtěžují kolemjdoucí, doslova každý den.

„Obtěžují lidi. Mám normálně strach jít po ulici,“ stěžuje si paní Jarmila. Více než žebrání a špína vadí lidem urážky, výhrůžky a sprosté pokřikování.

Jihlavský strážník Stanislav Maštera v takovém případě doporučuje přiměřenou slovní obranu a telefonát na tísňovou linku. Podle něj by ale lidé neměli na obtěžování reagovat fyzickým kontaktem.

„Jsou to lidé jako všichni ostatní, to si musíme všichni uvědomit,“ upozorňuje. Připouští nicméně, že v Jihlavě jsou skutečně bezdomovci, kteří páchají výtržnosti permanentně.

Na ulici odcházejí bezdomovci s příchodem léta mimo jiné proto, aby nemuseli v azylovém domě platit nájemné a dodržovat pravidla. Vadí jim také nutná abstinence. „Což pro mnohé z nich je velký problém, pro ně je klíčová ta svoboda,“ potvrzuje Maštera.

autor: ost
Spustit audio