Jihlavské podzemí chystá novinky, lidé si vyrazí mince nebo vysvobodí princeznu

2. březen 2014

V nadcházející turistické sezoně čeká na návštěvníky jihlavského podzemí řada novinek. Jedna z největších atrakcí pro turisty v Jihlavě obohatí svoji nabídku o ražbu historickým mincí, expozice minerálů i ukázku způsobu oprav katakomb.

Návštěvníci jihlavských katakomb musí být pozorní, aby jim nic nového neuniklo. Podzemí jim přiblíží jak havířskou historii Jihlavy, tak i tu mincovní.

„Jedná se o expozici mincovnictví, lidé uvidí starý lis na ražbu mincí a také model staré mincovny,“ informuje provozovatel podzemí David Kočka.

Mimo seznámení s historií si budou návštěvníci moci razit repliky starých mincí: jihlavské kontramarky, pražské groše i moravské denáry.

„Podařilo se nám zapůjčit minerály z pěti kontinentů, takže bude velká výstava asi 40 kusů, kdy je zajímavá i jejich cena. Tu raději říkat nebudu,“ popisuje další novinku Kočka.

Rozšířen bude také počet panelů s informacemi o horním právu a životě havířů v počátcích dolování stříbra. Návštěvníci budou mít i srovnání tehdejší a současné pracovní doby.

Vybavení dělníků přiblíží i nové vykopávky. David Kočka lituje, že radon zabraňuje prodloužení prohlídkového okruhu.

„Náklady na odvětrání jsou příliš vysoké, ale pro lidi by jistě byly zajímavé barokní studny a možnost průchodu s čelovkami, to by byl jiný adrenalin,“ povzdechne si.

Podzemí chce přilákat návštěvníky také na nové speciální akce.

„Poslední březnový víkend bude mít premiéru cesta podzemní pohádkovou říší. Děti ji začnou s čarodějnicí, a když budou šikovné, vyvedou ven osvobozenou princeznu,“ dodává Kočka.

Na jejich bezpečnost bude dohlížet také patronka havířů. V jednom z výklenků je nově instalována socha svaté Barbory. Snad pomůže i zapomnětlivým návštěvníkům.

„Při čištění jsme v podzemí našli třeba klíčky od auta a jednou tady nechali Maďaři dokonce foťáky asi za 160 tisíc,“ uzavírá provozovatel.

autor: Petr Palovčík
Spustit audio