Jihlavská zoo otevírá australskou farmu, první z nových pavilonů

19. duben 2013

Jihlavská zoo dokončila první z pěti nových expozic – australskou farmu. Nové pavilony v průběhu čtyř let vyrostou v areálu zahrady a představí život zvířat, přírody i lidí na jednotlivých kontinentech.

Za 135 milionů korun se postupně staví pět nových pavilonů. Zvířata ze zoo se do nich podle svého místa výskytu budou stěhovat, další budou přibývat. Expozice představí nejen typické zástupce zvířat daného kontinentu, ale i jejich přírodu a život původních obyvatel.

„Po dlouhé zimě bouchne do očí ten nejvyšší pavilon, který je vidět hned od hlavního vstupu. To je žirafí pavilon. Před ním roste pavilon pro africké primáty. Za ním jsou hyeny, ty se taky dokončují. Ve spodnější části sadu je australský pavilon,“ říká mluvčí zoo Katka Kosová.

Jde o největší stavební akci v dějinách jihlavské zoo. Začala v listopadu 2011 a v průběhu čtyř let by mělo být hotovo. Australský pavilon se otevírá stylově na Den země.

„Budou tam drobní australští savci – vakorejsci, vakoveverky, vakoplšíci – to jsou úplně nová zvířátka. Pak tam bude zástupce plazů krajta ramsajová, tu jsme tady taky ještě nikdy nechovali. A nový je i klokánek králíkovitý,“ popisuje Kosová.

autor: ost
Spustit audio