Jihlavská ZOO má více adoptivních rodičů. Na všechna zvířata to ale pořád nestačí

25. leden 2017
Zprávy z

Lidé nejen z Jihlavy přispívají zvířatům z místní ZOO. Stávají se z nich adoptivní rodiče. Nejsou to jen jednotlivci, ale i třeba firmy nebo školní třída. U malých zvířat je roční poplatek kolem pětistovky, žirafa stojí podle mluvčího zahrady čtyřicet tisíc korun. V loňském roce se počet dobrodinců zvýšil o necelou pětinu.

Snad každá zoologická zahrada funguje také díky darům zvenčí. Zvířata mají své adoptivní rodiče, kteří přispívají na jejich stravu a pohodlí. „Roční poplatek za zvíře se pohybuje od pěti set korun u holuba nebo králíka, nejoblíbenější surikata vyjde na čtyři tisíce a adopce nejdražší žirafy stojí čtyřicet tisíc za rok,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí zahrady Martin Maláč.

Jednu ze surikat mají v pomyslné péči žáci 9. C Základní školy Evžena Rošického v Jihlavě. „My jsme to převzali jako tradici od minulé deváté třídy. S paní učitelkou Nápravníkovou už od šestky dáváme peníze na jednu surikatu v ZOO. Jako třída tam vždycky jdeme s penězi, podíváme se, projdeme celou zahradu,“ dozvěděli jsme se od Terezy a Kačky.

Hadi bez sponzorů

Pořád ale zůstávají zvířata, která svého sponzora či adoptivního rodiče nemají. „Jsou to hadi, z těch větších třeba anakondy, hroznýši, hroznýšovci. Překvapivě jsou tam i pelikáni, papoušci. Když to shrnu, tak v loňském roce bylo takto sponzorováno asi 57 druhů zvířat. Chováme jich ale přes 200,“ dodal mluvčí Maláč.

Čtěte také

autoři: mik , Ivana Wiesnerová
Spustit audio