Jihlavská ZOO má letos rekordní návštěvnost, představí nový druh

25. listopad 2019 15:00

Jihlavská zoologická zahrada má letos nejvyšší návštěvnost ve své historii. Jejími branami prošlo 340.000 lidí, přibližně o 5500 víc než za celý dosud rekordní rok 2016.

Novinářům to dnes sdělil mluvčí ZOO Martin Maláč.

Na příští měsíc zahrada naplánovala představení nového druhu zvířat. Chovat začne prasata visajánská pocházející z Filipín, jimž v přírodě hrozí vyhubení.

Ohrožená prasata

Prasata visajánská dřív žila na šesti ostrovech ve středních Filipínách, dnes už se podle mluvčího prokazatelně vyskytují jen na dvou ostrovech, Panay a Negros. Druh je vedený jako kriticky ohrožený. „Dá se předpokládat, že při stávajícím populačním trendu se během 30 let dostane na seznam vyhubených druhů,“ uvedl Maláč.

Nová expozice prasat visajánských za více než půl milionu korun bude v zoo navazovat na expozici babirus sulaweských, které jsou zástupcem stejné čeledi v jihovýchodní Asii. Tři zvířata, kanec a dvě prasnice, přicestují do Jihlavy z britských ostrovů.

Rekordní rok 2016

Jihlavská ZOO, která se specializuje na chov kočkovitých šelem, primátů a plazů, překonala v roce 2016 třísettisícovou návštěvnost poprvé za šest desetiletí své existence. Tehdy přišlo v součtu 334.400 lidí. Tento počet letos zahrada vyrovnala koncem října. Hranici 340.000 podle mluvčího počty návštěvníků převýšily minulou sobotu. „Tradičně nejsilnější měsíce byly červenec se 70.000 lidmi a srpen s více než 74.000 lidmi,“ uvedl. Velmi dobrou návštěvnost měla zahrada i během letošních jarních měsíců. 

V uplynulém roce se na expozice s exotickými zvířaty v Jihlavě přišlo podívat přes 333.000 lidí. Zoologickou zahradu spravuje město Jihlava, které do ní v minulých letech s podporou evropských fondů investovalo přibližně 130 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio