Jihlavská nemocnice omezuje plánovanou péči. Přibývá akutních pacientů s covid-19

2. říjen 2020 09:30

Nemocnice Jihlava oznámila, že omezuje plánovanou péči a operace. Netýká se to akutních zákroků a pacientů, kterým by se odložením zhoršil zdravotní stav.

Za poslední dva týdny přibylo v nemocnici pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19. Infekční oddělení, které bylo pro tyto pacienty vymezené, kapacitně nestačilo a do červené zóny se přesunulo také ARO. Onemocnění se tento týden rozšířilo také mezi další dvě lůžková oddělení, uvedla nemocnice v tiskové zprávě.

Odložené zákroky

„Pro pacienty, kteří k nám míří na plánovaný zákrok, to znamená, že bude odložen. Personál bude všechny telefonicky kontaktovat. Omezení péče se samozřejmě netýká akutních zákroků, nebo operací, kde by časová prodleva vedla ke zhoršení stavu pacienta,“ řekl ředitel nemocnice Lukáš Velev.

„Za poslední dny nám přibylo velké množství covid-19 pacientů, kteří potřebují plicní ventilaci a mají těžší průběh nemoci. K těmto pacientům potřebujeme nejenom přístrojové vybavení, ale také personál, který je schopný přístroje obsluhovat. Tím, že omezíme péči u výkonů, které snesou odklad, dokážeme posílit a zajistit péči tam, kde je aktuálně potřeba,“ vysvětluje a dodává, že plicní ventilaci potřebují tito pacienti většinou i několik týdnů.

Ambulance jsou v provozu

Omezení péče se zatím netýká ambulantních pacientů. „Prosíme všechny, kteří jsou na návštěvu k lékaři, aby stále vyplňovali elektronickou autotriáž na webu nemocnice. Pokud pacient vyplní dotazník doma, ušetří čas v nemocnici sobě i personálu. Zjednoduší si přístup k péči. Důležité však je, aby odpovídal pravdivě. Pokud se nakazí zdravotníci, nebude mít kdo péči poskytovat.“

V jihlavské nemocnici je k dispozici 25 plicních ventilátorů a pět z nich se pořídilo díky dárcům. Transparentní účet je stále otevřený a je možnost přispívat: „Aktuálně máme 8 covid-19 pacientů v těžkém stavu na umělé plicní ventilaci. Tímto chci poděkovat všem, kteří nám pomohli a pomáhají,“ vysvětluje Lukáš Velev.

autor: mik | zdroj: Nemocnice Jihlava
Spustit audio