Jihlavě scházejí malí a šikovní hokejisté

25. říjen 2012
Zprávy z

V Jihlavě klesá zájem o hokej. Shodují se na tom trenéři mládeže.

Jihlavská Dukla trpí nedostatkem malých a šikovných hokejistů. Přitom právě tento tým se pyšní jako jediný v československé a české historii dvanácti mistrovskými tituly. Trenéři si nezájem dětí a rodičů vysvětlují několika způsoby. "Podle mě rodiče děti ke sportu jako takovému dnes už nevedou. Nemají na ně čas. Kde jsou ty časy, kdy děti uměly lézt po stromech. Dneska už si neumějí hrát. A tak není o sport všeobecně a tedy i o náš hokej zájem," řekl Regionu šéftrenér jihlavské mládeže Petr Svoboda.

Michal z Jihlavy, který dal na hokej svého osmiletého syna, vidí ale problém jinde. "Podle mě je to o penězích. Hokej není vůbec levná záležitost. Ročně dávám šest tisíc korun na příspěvky a další tisíce pohltí výstroj. Sice tady děti něco dostávají, ale ta kvalita není moc dobrá. Samozřejmě synovi kupuji brusle, hokejku, teď jsme pořizovali i helmu a kalhoty. Opravdu to není levný koníček," tvrdí otec malého hokejisty.
Zatímco dříve měli trenéři ve skupinách téměř třicet svěřenců, dnes je jich polovina. "Bereme už všechny zájemce. Bohužel i ty, kteří k hokeji nemají moc velké předpoklady. Ale co máme dělat, když je zájem tak malý? Bohužel také musíme slučovat skupiny, což vede ke snižování kvality hokeje," dopnil trenér mladšího dorustu Jiří Jungwirth.


autor: Lucie Maxová
Spustit audio