Jihlava zvýšila poplatky, početné rodiny se bojí splátek

30. říjen 2012
Zprávy z

Jihlavští zastupitelé dnes zvýšili poplatek za svoz odpadu. Zatímco dosud lidé platili pět set korun na osobu a rok, od 1. ledna bude částka o dvě stě korun vyšší.

O dvě stě korun více zazplatí Jihlavané od 1. ledna 2013 za svoz odpadu. Zatímco v současné době dávají za osobu a rok pětistovku, v příštím roce už to bude sedm set korun. Dnes o tom rozhodli zastupitelé města. "Mně se to teda vůbec nelíbí. V domácnosti nás je osm, peníze nemáme, já jsem na sociálních dávkách a každá koruna je dobrá. Vemte si, že dohromady dáme ročně o šestnáct set korun více. To je prostě hrozný," postěžovala si Regionu Dagmar z Jihlavy.
Vedení krajského města se ale brání a stojí si za tím, že zdražení je nezbytné. "Už několik let na svoz doplácíme miliony korun z městské kasy. Navíc ty ceny jsme podle zákona mohly zvednout dvojnásobně, což jsme ale neudělali. Bohužel odpadu přibývá a tak lidé za tuto službu musí zaplatit více," snažil se Regionu vysvětlit důvod zvyšování poplatků náměstek primátora Rudolf Chloupek.
Jihlava ovšem není jediným městem, kde se od nového roku budou poplatky za svoz odpadu zvedat. Například v Havlíčkově Brodě už vedení města odsouhlasilo stokorunové zdražení - z původní pětistovky na šest set korun. Zatím nejlépe jsou na tom - z větších měst Vysočiny - v Třebíči. "My zatím o zdražení neuvažujeme. Alespoň ne v příštím roce. Lidé tu tak budou platit současných 492 korun za osobu a rok," řekl Regionu mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.

autor: Lucie Maxová
Spustit audio