Jihlava stále plánuje modernizaci letiště Henčov. Jedná s několika partnery

16. červenec 2019 05:50

O tom, že by v Jihlavě mělo být letiště s betonovou přistávací dráhou, se mluví už řadu let. Stejnou dobu existuje dohoda města s krajem o spolufinancování.

Modernizaci mělo v plánu už předvolební vedení Jihlavy v čele se sociálnědemokratickým primátorem. Kraj Vysočina přislíbil asi 30 milionů jako svůj podíl.

„Stavba první etapy zpevněné dráhy se odhaduje na 80 – 90 milionů korun. Jihlava by musela zaplatit 50 – 60 milionů, které nemá,“ řekl zastupitel Jaromír Kalina (KDU-ČSL), donedávna náměstek primátorky pro oblast majetku.

30 milionů od kraje

Kraj Vysočina se už před lety zavázal, že poskytne Jihlavě 30 milionů. „Mám v rezervě 30 milionů do konce letošního roku. Pokud dojde k prodloužení, musí to schválit rada a zastupitelstvo,“ nastínil náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO). „Zatím nevím o požadavku z magistrátu o prodloužení,“ dodal.

Martin Laštovička (ODS), náměstek primátorky ale ujistil, že celá záležitost nespí. Město podle něj jedná s několika domácími i zahraničními investory, kteří by se mohli na stavbě zpevněné plochy podílet.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související