Jihlava si připomene Evžena Plocka. Upálil se v roce 1969 na protest proti nastupující normalizaci

9. říjen 2013

Jihlavané si dnes připomenou svého občana Evžena Plocka. Takzvaná třetí živá pochodeň, která vzplála v souvislosti s pohnutými událostmi v Československu před 44 lety, zatím není čestným občanem krajského města. Proto členové Masarykovy demokratické akademie pořádají besedu s občany, kde představí dokument ‘Jsem pro lidskou tvář‘. Odkaz Plocka je podle nich stále živý.

Evženu Plockovi bylo 40 let, měl děti, působil v Komunistické straně. Přesto se na protest proti nastupující normalizaci upálil. Na Velký pátek, kdy k celé tragédii došlo, byla pouť.

„Pan Plocek tenkrát dal paní na střelnici lísteček, že žije jen pro lidskou tvář a zašel za maringotky. Během krátké doby najednou sloup kouře a vyběhl hořící muž, dalo by se říct, že připomínal kříž. My jsme ho ještě s jedním kamarádem strhli na zem, ale on měl na sobě něco šusťákového a hořel hodně. Uhasili jsme ho a přijela sanita a odvezla ho do nemocnice,“ vzpomíná starší muž, který nechce, aby někdo znal jeho jméno.

Přestože akt vzbudil velký rozruch a pohřbu se účastnilo na pět tisíc lidí, podařilo se Komunistické straně vše utajit. Smuteční průvod vyšel z brány Motorpalu, kde Plocek pracoval.

„On byl takový naivní komunista, byl přesvědčený, že je to správné a dobré. Potom, když nastala normalizace, prohlédl a zvolil takovou neřekl bych úplně dobrou cestu,“ vzpomíná na Evžena Plocka jeho kamarád Ladislav Urban.

Evžen Plocek

Podle jihlavského archiváře a pamětníka Ladislava Vilímka si Plocek zaslouží uznání.

„Ta živá pochodeň, ať už to byl Palach, Zajíc, Plocek, já se tomu obdivuju, když někdo pro něco, čemu věří, obětuje svůj život. To je to nejcennější, co má,“ vysvětluje.

Beseda historiků na téma Evžen Plocek a jeho odkaz začíná dnes v 16 hodin v gotické síni jihlavské radnice.

autor: Andrea Kratochvílová
Spustit audio