Jihlava má na dosah stamiliony od státu na stavbu multifunkční haly. Vyhráno ale ještě není

11. leden 2022 09:20

Jihlava na sdělení čeká od podzimu. Teď už ví, že splnila základní podmínky pro udělení dotace na stavbu multifunkční haly na místě Horáckého zimního stadionu.

Jihlava je o krok blíž penězům od státu na stavbu nové multifunkční haly. Už má potvrzeno, že prošla úvodním hodnocením Národní sportovní agentury. Jistotu peněz ale město pořád nemá.

Teď musí statutární město najít dodavatele a doložit další dokumenty. Pak se dozví, jestli potřebné stovky milionů dostane.

Současnému zimnímu stadionu přitom letos na jaře končí platnost statického posudku na střechu.

300 milionů

Národní sportovní agentura (NSA) rozdělí 900 milionů korun. Na jeden projekt dá max. 300 milionů korun. Po prvním kole hodnocení Jihlavě výrazně ubylo konkurence, uvedl mluvčí NSA Jakub Večerka: „V současné chvíli máme dva žadatele, kteří úspěšně prošli do finální fáze hodnocení, kde nám budou muset doložit výběrové řízení a ceny, které vysoutěžili. Registrujeme také dvě žadatele, u nich čekáme na doplnění údaje, které jsme si vyžádali. Ostatní žadatelé jsou v tuto chvíli buď pozastaveni nebo už vyřazeni.“

Jihlava už má oficiální zprávu, že podmínky splnila. Podle informací Českého rozhlasu tím druhým je podobná hala v Brně. Ti, co mají doplnit údaje, jsou zimní stadion v Kladně a atletická hala v Brně.

Požadované dokumenty

Požadované dokumenty chce NSA Jihlava předložit letos na jaře. „Projekt je těsně před dokončením, resp. v kontrolní fázi, která bude určitě několik týdnů trvat. Máme těsně před dokončením dokumentaci pro zadání výběrového řízení,“ uvedl jihlavské radní David Beke (ODS).

Smlouvu se stavební firmou chce Jihlava podepsat až ve chvíli, kdy bude mít jistotu dotace od NSA. „My tam budeme v rámci výběrového řízení mít tu podmínku, že samozřejmě tu smlouvu jsme schopní uzavřít jen za předpokladu, že dostaneme tu dotaci. Jinak by tam zakázka neměla pokryté financování.“

Peníze a opozice

V současné chvíli se předpokládá, že stavba vyjde na 1,4 miliardy korun. Opoziční zastupitel Radek Popelka (ANO) si ale myslí, že konečná cena bude vyšší. „Určitě nebudeme mít finále 1,4, ale kolem dvou miliard. To si myslím, že je reálná částka, za kterou se ta hala dá postavit, a to Jihlava není schopná ufinancovat.“

V současné chvíli Jihlava počítá s tím, že si vezme na stavbu úvěr 600 milionů korun. Od kraje má pak příslib až 500 milionů korun.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související