Jihlava chce vykoupit pozemky pro modernizaci letiště Henčov

16. červen 2018 05:50

Jihlava bude dál jednat se Státním pozemkovým úřadem o ceně pozemků potřebných pro modernizaci letiště v Henčově. Možná spolupráce na rozvoji letiště s ministerstvem obrany, která se otevřela loni na podzim, by sice městu umožnila využívat potřebné pozemky bezúplatně, ale zároveň by mu zřejmě přinesla omezení.

Město by mělo za pozemky zaplatit 38 milionů. „Ještě probíhá separátní jednání se Státním pozemkovým úřadem, a to o přehodnocení hodnoty směnovaných pozemků,“ řekl náměstek primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL). Rizikem podle něj je, že se podmínky změnit nepodaří. „Pak se tedy můžeme rozhodnout, že do toho půjdeme nebo od toho odstoupíme,“ uvedl.

Pokud by město mělo platit celou částku, nezbude mu podle Kaliny na chystanou stavbu zpevněné přistávací dráhy.

Zástupci ministerstva obrany mluvili v Jihlavě loni v říjnu o tom, že by Henčov mohl být zařazen mezi záložní letiště ministerstva. Městu by se tím otevřela cesta k bezplatnému využití státních pozemků. Podle informací, které má město nyní, by však právo trvalo jen 99 let a pak by se státu měly bezúplatně vrátit pozemky i s provedenými stavbami. Podle Kaliny také není vyloučeno, že by se modernizace letiště kvůli plnění parametrů daných pro záložní letiště prodražila.

Na letišti v Jihlavě - Henčově plánuje město spolu s krajem vybudovat zpevněnou přistávací plochu namísto nynější travnaté dráhy. Stavba měla být původně dokončena už předloni, obě samosprávy se pak ale dohodly na prodloužení termínu do konce roku 2019.

zdroj: ČTK
Spustit audio