Jidáše

Tradice pečení jidášů patří k oslavě velikonočních svátků. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.

Máme pro vás osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Připravte si:

  • 30 g kvasnic
  • 1/4 l mléka
  • 2 kostky cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 80 g medu
  • sůl
  • citrónovou kůru
  • 1 bílek 
  • med na hotové jidáše

Postup:

  1. Z kvasnic, části teplého mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme vykynout.
  2. Máslo vyšleháme se žloutky a přidáme med.
  3. Do utřené hmoty přidáme špetku soli a mouku, vlažné mléko a citrónovou kůru.
  4. Zpracujeme těsto a necháme půl hodiny kynout.
  5. Vyválíme plát a vykrajujeme proužky o šířce 3 cm.
  6. Přehneme je v polovině a konce vzájemně propleteme.
  7. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě chvíli kynout.
  8. Pak jidáše potřeme bílkem a pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
  9. Ještě teplé potřeme medem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.