Jidáše
Tradice pečení jidášů patří k oslavě velikonočních svátků. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.
Máme pro vás osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Připravte si:
- 30 g kvasnic
- 1/4 l mléka
- 2 kostky cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 80 g medu
- sůl
- citrónovou kůru
- 1 bílek
- med na hotové jidáše
Postup:
- Z kvasnic, části teplého mléka, cukru a mouky připravíme kvásek a necháme vykynout.
- Máslo vyšleháme se žloutky a přidáme med.
- Do utřené hmoty přidáme špetku soli a mouku, vlažné mléko a citrónovou kůru.
- Zpracujeme těsto a necháme půl hodiny kynout.
- Vyválíme plát a vykrajujeme proužky o šířce 3 cm.
- Přehneme je v polovině a konce vzájemně propleteme.
- Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě chvíli kynout.
- Pak jidáše potřeme bílkem a pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
- Ještě teplé potřeme medem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.